Europa bolno svjesna svoje ovisnosti o ruskim energentima

Rusija je glavni dobavljač sirove nafte, prirodnog plina i čvrstih fosilnih goriva za Europsku uniju. Prema posljednjim podacima, gotovo dvije trećine uvoza sirove nafte u Uniju dolazilo je iz šest zemalja, a najviše, 27 posto, iz Rusije. Slijedi Irak s 9 posto te Nigerija, Saudijska Arabija, Kazahstan i Norveška s udjelom od 7 do 8 posto. Preostali dio uvozi se iz Libije, Amerike, Ujedinjenog Kraljevstva i Azerbajdžana. Zbog sve strožih sankcija Rusiji, Europa ubrzano traži energetsku alternativu.

Prema posljednjim podacima, gotovo dvije trećine uvoza sirove nafte u Uniju dolazilo je iz šest zemalja, a najviše, 27 posto, iz Rusije. Slijedi Irak s 9 posto te Nigerija, Saudijska Arabija, Kazahstan i Norveška s udjelom od 7 do 8 posto. Preostali dio uvozi se iz Libije, Amerike, Ujedinjenog Kraljevstva i Azerbajdžana. Zbog sve strožih sankcija Rusiji, Europa ubrzano traži energetsku alternativu.

Europa je bolno svjesna svoje ovisnosti o ruskim energentima. Komisija planira da znatno prije 2030. Unija bude potpuno neovisna o uvozu iz Rusije. Istodobno, iz Brisela poručuju da se, unatoč sankcijama, zasad još ne razmišlja o uvođenju jedinstvenog embarga na uvoz energenata iz Rusije.

– Još nije donesena nikakva odluka, u tijeku je opća rasprava na kojoj se analiziraju brojevi, no važno je uočiti razliku između nafte i plina. Lani je račun za uvoz nafte bio četiri puta veći od računa za plin. Stoga je vrlo važno početi s tim troškovima. To je težak račun, ističe visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.



Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC poručila je Europskoj uniji da sadašnje i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte. Taj savez neće povećati proizvodnju i tvrdi da svojim resursima ne može zamijeniti rusku naftu koja je potrebna za energetsku stabilnost starog kontinenta.

– Od nas se traži da povećamo proizvodnju, a onda za nekoliko godina – hvala lijepa, više vas ne trebamo – kao da je to slavina koju možeš bilo kada otvoriti i zatvoriti, govori ministar energije Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Al-Mazrouei.

Istodobno, u svijetu je sve više oportunista koji žele rusku naftu. Predvode ih Kina i Indija koje se nisu pridružile sankcijama. Amerikanci se proteklih tjedana silno trude uvjeriti Indiju kako je nužno da smanji uvoz nafte iz Rusije.

– Treba napomenuti da svaka zemlja ima različite potrebe i zahtjeve. Svejedno, mi tražimo od saveznika i partnera da ne povećavaju kupnju energenata od Rusije, ističe Antony Blinken, američki državni tajnik.

Kina planira povećati proizvodnju fosilnih goriva kako bi osigurala domaće zalihe energije i stabilizirala cijene goriva u svjetlu turbulencija na globalnom tržištu izazvanih ratom u Ukrajini.

– Nastojat ćemo stvoriti napredak u crpljenju nafte i plina iz škriljevca kako bismo u Kini ubrzali koordinaciju proizvodnje, opskrbe, skladištenja i prodaje prirodnog plina, kaže predsjednik uprave Sinopeca Ma Yongsheng.

Europljani, zabrinuti kako nadoknaditi plin i naftu koji su stizali iz Rusije, ipak se nadaju da će u Moskvi shvatiti da su itekako bili sretni s tako velikim i platno sposobnim klijentom.

Komentari