Europska banka za obnovu i razvoj ulaže 30 milijuna eura u obveznicu Raiffeisenbank Hrvatska

Foto: Cropix/ Srđan Vrančić

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u utorak da ulaže 30 milijuna eura u prvu međunarodnu obveznicu Raiffeisenbank Hrvatske (RBA), čije je izdanje ukupno vrijedno 300 milijuna eura, a bit će uvršteno na Luksemburšku burzu.

To je već peta EBRD-ova kupnja senior povlaštenih obveznica prihvatljivih prema Minimalnim zahtjevima EU-a za regulatorni kapital i prihvatljive obveze (MREL), koju je izdala neka financijska institucija u Hrvatskoj, a treća kupnja povezana s RBA.

– Sretni smo što smo jedan od glavnih ulagača u ovom prvom međunarodnom javnom izdanju Raiffeisenbank Hrvatske. Tim uspješnim međunarodnim plasmanom dodatno će se proširiti ukupni skup investitora u hrvatski bankarski sektor, izjavila je direktorica EBRD-a za srednju Europu Victoria Zinchuk.

Novac prikupljen izdanjem te obveznice pomoći će RBA u postizanju regulatorne usklađenosti, diversificiranju njezine baze financiranja i povećanju sposobnosti apsorpcije gubitaka i otpornosti na krize, navodi se u priopćenju.



Također, time će se dodatno promovirati EBRD-ovu zelenu agendu u Hrvatskoj. Naime, RBA će iznos jednak 120 posto ulaganja EBRD-a alocirati za kreditiranje zelenih projekata, uglavnom u područjima obnovljive energije, zelenih zgrada i energetske učinkovitosti, koji bi bili prihvatljivi u okviru EBRD-ovog pristupa Green Economy Transition (GET).

Inače, EBRD je do danas uložio više od 4,4 milijarde eura u Hrvatsku u 239 projekata, zaključuje se u priopćenju.

Komentari