Europska komisija izvijestila: Raste pesimizam u hrvatskom gospodarstvu

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvo pogoršalo se u kolovozu, odražavajući val pesimizma u uslužnom sektoru na vrhuncu turističke sezone i pojačanu neizvjesnost, pokazalo je danas izvješće Europske komisije. Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u kolovozu za 2.8 bodova u odnosnu na srpanj, na 102.4 boda, izvijestila je EK.

Najviše se pogoršalo raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u padu indeksa za 7.6 bodova. Na vrhuncu turističke sezone menadžeri u uslužnom sektoru znatno lošije ocjenjuju poslovanje i potražnju u protekla tri mjeseca, a pesimistični su i u procjenama jesenske potražnje.

Raspoloženje je u kolovozu pogoršano i u industriji i u građevinskom sektoru, iskazano u padu indeksa za 3.1, odnosno 2.4 boda. Naznake pesimizma pojačane su i među potrošačima, koji znatno lošije ocjenjuju svoje financije unatrag 12 mjeseci, a prognoziraju pogoršanje i u idućih godinu dana, predviđajući i rast nezaposlenosti.

Ekonomska klima pogoršana i u eurozoni
Indeks raspoloženja potrošača u Hrvatskoj pao je u kolovozu za 1.3 boda u odnosu na srpanj. Poboljšanje je zabilježeno samo u maloprodaji, iskazano u rastu indeksa za 2.4 boda. Menadžeri procjenjuju da će u idućim mjesecima blago zakočiti zapošljavanje, prema padu indeksa EEI za 0.6 bodova u odnosu na srpanj.



I potrošači i menadžeri ističu znatno veću neizvjesnost u idućim mjesecima, sudeći po rastu indeksa EUI za 6.1 bod, pokazuje izvješće EK. Ekonomska klima pogoršana je i u eurozoni, iskazana u padu indeksa ESI za 1.2 boda u odnosu na srpanj.

Na razini EU pogoršanje je bilo blaže, prema padu indeksa za 0.6 bodova, na 92.9 bodova. Izrazitiji pesimizam u eurozoni proizlazi iz zamjetno lošijih ocjena menadžera u industriji i uslužnom sektoru, iskazanih u padu indeksa za jedan, odnosno za 1.5 bodova u odnosu na srpanj. U EU pali su za 0.3, odnosno 0.8 bodova.

Španjolska je iznimka
Očekivanja potrošača ravnomjerno su pogoršana na oba područja, prema padu indeksa za 0.9 bodova u odnosu na srpanj, a gotovo identično, blago pogoršanje zabilježeno je i u maloprodajnom sektoru, uz pad indeksa u oba područja za pola boda.

I u eurozoni i u EU menadžeri signaliziraju da planiraju zakočiti zapošljavanje u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za jedan, odnosno za 1.3 boda. Neizvjesnost u poslovanju zamjetno je pak ublažena, smatraju, što se očitovalo u padu indeksa EUI, također za jedan, odnosno za 1.3 boda.

Među vodećim gospodarstvima eurozone najviše se u kolovozu pogoršalo raspoloženje u Francuskoj i Njemačkoj, iskazano u padu ESI-ja za 2.5, odnosno 2.4 boda. Pogoršanje je zabilježeno i u Italiji, prema padu indeksa za 1.1 bod.

Iznimka je među velikima Španjolska čiji je ESI porastao za 1.5 bodova, a gotovo isto poboljšanje bilježila je i Poljska, najveće gospodarstvo u EU koje nije u sastavu eurozone, pokazuje izvješće EK.

 

Komentari