Filipović: Važan je trend pada inflacije za koji očekujem da će se nastaviti

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Važan je trend pada inflacije za koji očekujem da će se nastaviti, rekao je danas ministar gospodarstva Davor Filipović.

Filipović je ocijenio da je pad inflacije rezultat rada Vlade te da je zadovoljan najnovijim pokazateljima o inflaciji i gospodarskom rastu.

Upitan kako gleda na drugu poziciju Hrvatske prema visini stope inflacije u eurozoni, naveo je da neke zemlje izvan eurozone – Češka, Poljska, Rumunjska i Mađarska – imaju više stope inflacije od Hrvatske te da je bitno da ta stopa pada.

Činjenicu da je u Hrvatskoj inflacija veća od prosječne u eurozoni vidi kao prostor za snižavanje cijena. Pritom je, kaže, Vlada učinila svoje te se u svim kategorijama vidi pad cijena, a posebno kod energije za 3,4 posto na godišnjoj razini.



Na pitanje tko je odgovoran za to što hrvatska pozicija prema stopi inflacije u eurozoni nije bolja, odgovorio je kako je lani konstatiran velik rast cijena zbog povećanja marži u cijeloj Europi te da je tako bilo i kod nas. Vlada je, ponovio je, učinila sve što je mogla, ali dio poslovnih subjekata je dizao marže što je onda diglo i cijene. Kaže kako očekuje “odgovorno ponašanje” gospodarskih subjekata te nastavak trenda usporavanja inflacije.

Prema Eurostatovim podacima Slovačka je u studenom imala najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, za 6,9 posto, a slijedi Hrvatska sa stopom inflacije mjerenom harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena od 5,5 posto. U listopadu je iznosila je 6,7, a u rujnu 7,4 posto.

Inflacija u cijeloj eurozoni oslabila je u studenom na 2,4 posto, najnižu razinu od ljeta 2021. godine, objavio je Eurostat.

Prvu procjenu inflacije danas je na temelju indeksa potrošačkih cijena objavio i Državni zavod za statistiku. Prema tim podacima, inflacija je skliznula na najnižu razinu u dvije godine, 4,7 posto.

Što se tiče najavljenog preuzimanja Fortenova grupe od Pavla Vujnovca, Filipović je ocijenio kako je važno da Fortenova dobro posluje i funkcionira, a sličan odgovor dao je i na pitanje je li škakljivo da jedan čovjek upravlja s nekoliko ključnih gospodarskih sustava.

Kaže da je s Vujnovcem u korektnim odnosima, kao i s drugim gospodarstvenicima s obzirom na svoju sadašnju dužnost.

I on i potpredsjednik Vlade Oleg Butković istaknuli su da Hrvatska postiže najveće stope gospodarskog rasta u EU-u te rast investicija, a to pripisuju dobrim potezima i politikama Vlade.

Tako Filipović kaže da američki Jabil investira u tvornicu u Osijeku, Knauf proširuje pogone u Novom Marofu, a tu je i investicija FACC-a u Jakovlju. Kaže i da se prije dva dana sreo i s članom globalne uprave BAT-a koji je zadovoljan uvjetima za investitore u Hrvatskoj i najavio je nova ulaganja u Kanfanaru.

Potpredsjednik vlade Branko Bačić najavio je da radnici i radnice Dalmacijavina mogu očekivati isplatu zaostalih plaća unutar idućih mjesec-dva.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kao stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda prema stečajnom dužniku.

Tom odlukom država zastupana po Centru za restrukturiranje i prodaju sklopit će ugovor o ustupu tražbina kojim Republika Hrvatska preuzima utvrđene nepodmirene tražbine radnika stečajnih vjerovnika prvog višeg isplatnog reda osim tražbina članova uprave navedenog društva, u iznosu do najviše 8,65 milijuna eura.

Komentari