Financijski analitičar: Uvijek se stječe dojam da su banke napravile nešto krivo, a vrlo malo se govori o osobnoj odgovornosti

Andrej Grubišić Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Financijski analitičar Andrej Grubišić komentirao je o prešutnom prekoračenju na računima.

Navodi da problem s prešutnim minusima nije eskalirao.

“Činjenica da postoji takav proizvod i da je on konzumiran od strane građana, odnosno potrošača, sugerira da građani vjerojatno nalaze neki interes u konzumaciji tog proizvoda. U suprotnom ga ne bi konzumirali”, rekao je za N1.

Dodao je kako ne dvoji da postoji velika vjerojatnost da ljudi nisu pročitali sve opće uvjete poslovanja banaka. “Je li jasno iskomuncirano koja kamatna stopa se obračunava na određenu vrstu minusa je potencijalno drugo pitanje. Ako je netko ušao u taj odnos, a bilo mu je rečeno da je kamatna stopa x, a isplao je x plus nešto, onda vjerojatno postoji osnova da se traži neka vrsta objašnjenja, ako ne i obeštećenja”.Smatra da je ovdje ključno je li nešto iskomunicirano i je li nanesena toj strani šteta. “Tu mislim da su veliki upitnici”.

Pojasnio je da ako banka obračunava određenu kamatnu stopu da potrošači imaju uvid u to na svom računu.

“U javnom diskursu se uvijek stječe dojam da su banke napravile nešto krivo i trebamo samo utvrditi u kojoj mjeri su to napravile krivo i oštetile pojedinca, a vrlo malo se govori o osobnoj odgovornosti”, istaknuo je.

Ako vam je banka nešto iskomunicirala i ne drži se toga, smatram da to treba sankcionirati, odnosno obeštetiti drugu stranu, poručio je.

Komentari