Francuska energetska kompanija TotalEnergies obustavlja nabavu ruske nafte za njemačku rafineriju

Francuska energetska kompanija TotalEnergies objavila je da neće produljiti ugovore o nabavi ruskog mazuta i nafte za rafineriju u njemačkoj Leuni, ali i da obustavlja ulaganja u pogon za ukapljeni plin na poluotoku Gidan u Rusiji.

TotalEnergies neće obnoviti ugovore o isporuci 240 000 barela ruske nafte dnevno koji stižu naftovodom Družba, pojasnili su.

Leuna je daleko od njemačkih luka u blizini Leipziga, pa će naftu dobivati preko Poljske, ističu u francuskoj tvrtki, ne precizirajući odakle će je nabavljati.

Francuska kompanija podsjetila je kako je već obustavila kupnju ruskog mazuta na fizičkom tržištu, a odluka o neproduljenju dugoročnih ugovora znači da će posljednji bareli biti uvezeni iz Rusije krajem godine.



Pozivajući se na odluku EU-a prema kojoj bi se plin zasada trebao i dalje nabavljati iz Rusije, kompanija je poručila da će i dalje opskrbljivati Europu ukapljenim prirodnim plinom iz pogona na ruskom poluotoku Yamalu, sve dok europske vlade smatraju da je ruski plin nužan.

“Suprotno svrsi sankcija”

Francuska tvrtka TotalEnergies, s udjelima u nekoliko ruskih projekata, našla se na udaru kritika budući da nije slijedila primjer BP-a i Shella i prodala imovinu u Rusiji.

U utorak su izvijestili da zbog europskih sankcija i ruskih zakona o kontroli stranih ulaganja ne mogu za nju naći kupca u drugim zemljama, te kako bi “nepromišljeno napuštanje tih interesa obogatilo ruske investitore, u suprotnosti sa svrhom sankcija”.

TotalEnergies planira do 2025. podmirivati 10 posto globalne potražnje za ukapljenim plinom, proizvodnjom 50 milijuna tona godišnje. Njegov je glavni dobavljač Rusija, preko projekta Yamal LNG, te preko Arctic LNG 2 koji još nije u funkciji.

Francuska je kompanija objavila da “više neće u bilanci evidentirati dokazane rezerve za Arctic LNG 2 niti ulagati u taj projekt”. Nije odmah odgovorila na upit agencije Reuters da komentira tu najavu.

Arctic LNG 2 zajednički je projekt Totala, ruskog Novateka, kineskih CNOOC-a i CNPC-a i japanskog konzorcija Arctic LNG. Ukupni je udio francuske kompanije 21,6 posto.

Proizvodni je kapacitet projekta 19,8 milijuna tona plina godišnje, a prve pošiljke trebale bi krenuti iduće godine, prema podacima na internetskoj stranici.

Komentari