Francuska optužuje SAD da odustaju od sporazuma o oporezivanju digitalnih usluga

Pixabay

SAD je prvo zatražio međunarodno rješenje za oporezivanje digitalnih usluga koje bi trebala izraditi Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), podsjetio je francuski ministar u razgovoru za radio postaju France Inter.

Sada iz Washingtona signaliziraju da više i nisu sigurni da bi to bilo najbolje rješenje, poručujući da će uvesti carine francuskim kompanijama zbog odluke Pariza o uvođenju 3-postotnog poreza digitalnim tvrtkama, ističe Le Maire.

Priznaje ujedno da je većina kompanija koje će podlijegati obvezi plaćanja tog poreza iz SAD-a.

Le Maire je istupio u medijima nekoliko sati uoči objave američkog izvješća o francuskom porezu na globalne digitalne tvrtke, primjećuje dpa.



Izvješće bi moglo poslužiti kao osnova za američke protumjere, uključujući mogući porez na uvoz francuskih vina, čime je već zaprijetio predsjednik Donald Trump.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u kolovozu da je s američkim predsjednikom postigao dogovor kojim će se izbjeći izravni sukob dvije zemlje. “Posrednik” je trebao biti OECD kojem je povjerena zadaća izrade globalnih smjernica za oporezivanje digitalnih usluga.

Trenutno te kompanije plaćaju porez po daleko nižim stopama nego klasične kompanije, što je u Europi potaknulo žestoke rasprave o potrebi zatvaranja porezne ‘rupe’.

Europska komisija procjenjuje da internetske kompanije u prosjeku plaćaju porez na dobit po stopi između osam i devet posto a katkada i daleko nižima. Usporedbe radi, klasične kompanije plaćaju ga po stopi od 23 posto.

Komentari