Frizeri u Hrvatskoj zatražili smanjenje PDV-a

Foto: Pixabay

PDV od 25 posto onemogućuje frizerima razvoj i ulaganja, upozorava u utorak grupa vlasnika frizerskih salona te traži smanjenje PDV-a na 13 posto.

Frizeri podsjećaju da Hrvatska ima najveću stopu PDV-a na frizerske usluge u regiji i drugu najveću u Europi te da je u proteklih pet godina grupa vlasnika frizerskih salona tražila od Vlade i Ministarstva financija uvođenje niže stope PDV-a od 13 posto, ali bez uspjeha.

Frizeri tvrde da ne traže nešto što je nerealno ili nije usklađeno s EU-om i njegovim smjernicama te kažu kako ih zanima imaju li političke opcije u svojim programima jasan plan poreznog rasterećenja “intenzivnog rada rukama” i smanjenje PDV-a na frizerke usluge s 25 na 13 posto.

– Izgleda da su političke stranke zaboravile na značajnu ulogu koju ovi mali poduzetnici igraju u društvu. Zato pozivamo sve stranke da jasno iznesu svoje stavove i planove o smanjenju PDV-a na frizerske usluge. Hoće li se usuditi olakšati ovaj teret i time potaknuti rast i razvoj ne samo frizerskih salona, već i šireg gospodarstva?, pitaju frizeri.



Smatraju da bi smanjenje PDV-a na 13 posto omogućilo stabilnost i daljnji napredak, posebno za salone blizu praga za ulazak u sustav PDV-a, olakšavajući im prijelaz bez značajnog povećanja cijena.

Foto: Unsplash

U frizerskoj industriji prosječno 50 posto neto prihoda troši na plaće

Dodaju da se u frizerskoj industriji prosječno 50 posto neto prihoda troši na plaće pa bi smanjenje stope na 13 posto automatski značilo veći neto prihod i veća izdvajanja za plaće, a time i smanjenje sive zone koja je, kako tvrde, konstantno u porastu umjesto u opadanju.

Iznose da u je sustavu fiskalizacije 9.185 frizerskih salona i salona za uljepšavanje od kojih je samo 709 ili 7,7 posto obveznika PDV-a na dan 31. prosinca prošle godine. Nadalje, u proteklih deset godina broj salona u sustavu fiskalizacije povećao se za 62,4 posto, dok se je broj salona u sustavu PDV-a povećao samo za 4,8 posto.

Zaključuju kako to jasno govori da se frizerske salone ne stimulira na ulazak u sustav PDV-a.

Ako želite ljepšu i zdraviju kosu, perite je kavom

Komentari