Gasi se još jedna poznata hrvatska tvrtka: Hranila je 5000 obitelji, a sad joj brišu ime

Dragan Matić/Cropix

Čuvena koprivnička tvornica papirne ambalaže, drva i građevinskog materijala, koja je u svojim najboljima danima zapošljavala 5000 radnika, uskoro bi mogla prestati postojati. Vlasnik Bilokalnika, britanska ambalažerska kompanija DS Smith želi istisnuti male dioničare i u potpunosti preuzeti tvrtku. Već sad kontroliraju 97,4 posto dionica, dok je kod preostalih malih dioničara ostalo ukupno 13.000 dionica, što je 2,6 posto ukupnog portfelja.

DS Smith bi na skupštini Bilokalnika, koja će se održati 19. ožujka, trebao donijeti “odluku o prijenosu dionica manjinskih dioničara društva na glavnog dioničara”. Od manjih dioničara najviše dionica, njih 5000, ima Podravska banka, koja će na svoje račune dobiti ukupno 286.000 eura. Dioničari s najmanjim brojem dionica, oko 150, trebali bi dobiti otprilike 8700 eura. Naime, već je određena pravična naknada, koja će u ovom slučaju iznositi 57,17 eura po dionici, piše Danica.hr.

Tim će činom Bilokalnik d.d. nakon godina razdvajanja i propadanja proizvodnje prestati postojati kao pravna osoba. Moguće je i ukidanje istoimenog poduzeća koje se sad bavi isključivo proizvodnjom ambalaže te njegova prenamjena u ispostavu poduzeća DS Smith Belišće.

 



<p>Radnici Bilokalnika odavno su shvatili što se sprema (ilustracija)</p>
Dragan Matić/Cropix

Spori raspad kompanije

Koprivnička je kompanija osnovana 1960. godine. U svom sastavu je imala tvornicu papirne ambalaža (Ipa), tvornicu drvnih proizvoda (Drvo), industriju građevinskog materijala (Igma), a bavila se i uslužnim djelatnostima u graditeljsku (Integra) te trgovini (Trgovina) i metaloprerađivačkoj industriji (Rapid).

Prije dvadesetak godina, uz sve nabrojeno, Bilokalnik je posjedovao i maloprodaju Trgovine West i dvije tvornice ambalaže u Rijeci i Mariboru (Rivapack i Bimapack). Godine 2006. je Nexe grupa za četiri milijuna eura preuzela Igmu i Drvo, a tvornice u Rijeci i Mariboru su izdvojene iz kompanije. Papirnu je amabalažu tad kupila tvornica Belišće. Tad je u toj tvornici radilo svega 600 ljudi, no nakon nekoliko preuzimanja njihov je broj danas reduciran na 150. Istodobno, Rapid i Drvo završavaju u stečaju, a dio proizvodnje dozirnih pumpi preuzima privatna tvrtka Duwar. Trgovine West su prodane.

Nakon što Bilokalnik prestane postojati kao dioničko društvo, prestaje obveza navođenja poslovnih rezultata na burzi. Tako se više neće moći znati kako tvrtka posluje i kolike plaće isplaćuje malobrojnim preostalim radnicima.

Komentari