GASI SE ZIMMER FREI Iznajmljivači u velikom broju odjavljuju apartmane

Ilustracija Foto: Duje Klaric / CROPIX

Turizam trpi velike posljedice koronakrize, u prošloj godini bilo je znatno manje gostiju i noćenja u obiteljskom smještaju, popularnom Zimmer freiju, u odnosu na 2019. godinu. To je prisililo oko 3.000 iznajmljivača na gašenje svoje djelatnosti. 

Tako obiteljski smještaj trenutno nudi 14.000 kreveta manje nego lani u siječnju. Upravo je to vrsta smještaja koja može primiti najviše gostiju jer raspolaže s više od polovice svih kapaciteta domaćeg turizma.

Naime, prošle godine u ožujku, prije koronakrize, obiteljski smještaj mogao je primiti čak 606.054 gostiju, a dvanaest mjeseci nakon toga broj se smanjio na 582.991 ležajeva.

Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina ističe da je stanje dramatičnije nego pokazuju brojke o smanjenju kapaciteta.



“S obzirom na situaciju, očekivali smo da odjava ove djelatnosti bude i više. Najčešće se to, inače, događa u gradovima koje je pandemija koronavirusa i najviše pogodila, pogotovo od srednje Dalmacije prema jugu. Recimo, na području Splitsko-dalmatinske županije odjavljeno je oko 11 posto ležajeva u obiteljskom smještaju, a u samom Splitu čak 15 posto. Istovremeno, sjevernije obalom postoci nisu toliko loši”, rekla je za Večernji list.

Dodala je da je prošla sezona bila izuzetno stresna, neki domaćini u obiteljskom smještaju nisu imali niti jednog gosta, a nije puno pomagalo ni što su neke paušalne obaveze prepolovljene.

“Turistička članarina, primjerice, je bila prepolovljena, ali kako je u odnosu na 2019. porasla, za dio domaćina je iznos na kraju ostao isti ili je čak i porastao.  Otpisi koje je obiteljski smještaj dobio krajem sezone stigli su kasno, a da stvar bude gora još uvijek ne znamo što će biti sa spomenutom članarinom, paušalnim porezom i sličnim davanjima tijekom ove godine”.

Zajednica obiteljskog turizma još je u prosincu prošle godine zatražila da se to definira, kako navodi. Iznajmljivači predlažu da ih se oslobodi plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak, te oslobađanje plaćanja turističke pristojbe i članarine za 2021. svih koji su odjavili djelatnost, a da tijekom godine nisu imali evidentiranih gostiju.

“U stalnom smo kontaktu s privatnim iznajmljivačima i većina njih od početka godine bilježi jako malo rezervacija, poneki čak niti jednu. Recimo, za gradove tijekom Uskrsa gotovo da i nema bukinga. Za sezonu se, inače, najviše traže kuće i vile za odmor, nautika stoji dobro, a u globalu, koliko čujemo od kolega, Istri ide bolje nego ostatku obale”, objašnjava.

Unatoč tome, više od 90.000 obitelji koje se bave iznajmljivanjem nadaju se da će ova godina biti bolja od prošle.

Lani je obiteljski smještaj izabralo 3,2 milijuna od ukupno 7,7 milijuna turista koji su se odmarali u Hrvatskoj. Također, Zimmer frei je upisao i nešto više od 22 milijuna noćenja (turizam u cjelini je imao 54,4 mil. noćenja).

 

Komentari