Giganti iz Jugoslavije na prodaji: Sada više nikog ne zanima biznis, već nešto drugo

Screenshot: Youtube

Čak 13 državnih poduzeća u Srbiji će ove godine dijelom ili u potpunosti biti privatizirano. Još se ne zna koliko je zainteresiranih za kupnju, no neke od ovih tvrtki najprivlačnije su investitorima zbog svojih lokacija. Ministarstvo privrede Srbije nedavno je objavilo popis i podatke poduzeća koja se nude na tržištu.

U pitanju su poznate firme koje su desetljećima poslovale u Jugoslaviji, a neke su osnovane još u 19. stoljeću, kao što je Jugoinspekt. Na tom popisu se, između ostalih, nalaze i beogradska Lasta, Štamparija Borba, Trajal Korporacija iz Kruševca, Toza Marković iz Kikinde, JAT apartmani, kao i RTV Kragujevac.

Profesor Ljubodrag Savić s Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smatra da rijetko koje od ovih poduzeća posluje na previše privlačan način da bi se investitori odlučili da ulažu isključivo u biznis.

Foto: Screenshot/Youtube

Investitore zanima nešto drugo

“Privatizacija koja u Srbiji traje gotovo 25 godina se mora kad-tad privesti kraju, što je s jedne strane dobro, jer smo imali slučajeve da ljudi bivaju godinama zaposleni u nekoj državnoj firmi, a da im ne bude uredno vođen radni staž, da rade bez socijalnog doprinosa te onda penziju ni ne dočekaju”, kaže profesor te navodi da rijetko koje od ponuđenih poduzeća može privući investitore jer druge slične firme već uspješno posluju. Napominje da će se neka privatizirati samo zbog pokretne i nepokretne imovine.



“Imali smo slučajeve da neki državni giganti odu put privatizacije zbog opreme koju posjeduju, da bi je na kraju neko otkupio, a neki su zbog svojih poslovnih prostora također doživjeli sličnu sudbinu, te su njihovi potencijali na polju nekretnina iskorišteni za, primjerice, šoping centre”.

Profesor Savić navodi da neka poduzeća mogu dobiti nove gazde i zbog svoje lokacije, koju posjeduju Jugoinspekt i Štamparija Borba, čije poslovnice se nalaze u samom centru Beograda.

“Neki poslovni prostori bivših državnih poduzeća su početkom 2000. prodavani privatnicima, te su vremenom iz statusa “pravo na korištenje“ polako prešli u status “privatno vlasništvo“, a onda su tako kupci istih sebi osiguravali nekretnine koje vremenom mogu biti veoma dobro unovčene na nekoliko različitih načina”, rekao je za Kurir.

Za projekte i potrebe Hrvata izvan Hrvatske osigurano milijun eura, evo tko se može prijaviti

Komentari