Google bi mogao početi naplaćivati uslugu koju koristimo svaki dan: Poznat i razlog ove odluke

Twitter Foto: Twitter

Google planira početi naplaćivati Search, najpopularniju internetsku tražilicu na svijetu. Razlog za to je, očekivano, umjetna inteligencija.

Naime, uvođenjem posebnog premium modela, Googleova matična kompanija Alphabet želi zaštititi poslovanje. Jer, umjetna inteligencija je superiorna u odnosu na klasične alate za pretragu i automatski se oglašivači udaljavanju od njih. To znači pad prihoda, a pad prihoda znači povlačiti poteze koji bi to nadomjestili.

Foto: Pixabay

Vijest naišla na negativne reakcije

Ali, kako piše Financial Times, ova vijest naišla je na brojne negativne reakcije i kritike jer nikad se nije dogodilo da Google uvodi naplatu nekog od temeljnih usluga. Stoga, možda se radi o “probnom balonu”. Kako god, brojna konkurencija, u prvom redu Microsoftov Bing, nada se ovom potezu jer bi to značilo pridobivanje brojnih korisnika koji sasvim sigurno ne misle plaćati za nešto što je oduvijek “besplatno”.

Svejedno, ako ovaj najavljeni plan ode do kraja, Google Search ostao bi besplatan, dok bi se oglasi i dalje pojavljivali uz rezultate pretraživanja čak i za pretplatnike. No, naplata bi predstavljala prvi put da je Google, koji je niz godina nudio besplatne korisničke usluge u potpunosti financirane oglašavanjem, natjerao ljude da plaćaju za poboljšanja osnovnog proizvoda.



Zbog ovoga strahuju i online izdavači, koji bi kroz Search dobivali podosta posjeta, ali s umjetnom inteligencijom sve se dobije i bez toga, informacije su izravno prikazane. Naravno, neće to dopustiti i krenut će u pravnu bitku ako će Google zarađivati od njihova sadržaja bez da određeni postotak usmjeri prema njima.

Elon Musk više nije najbogatiji čovjek na svijetu, evo tko mu je oduzeo tu titulu

Komentari