Gospodarstvenici u BiH traže proglašenje izvanrednog stanja u državi

Poljoprivreda / Twitter

Gospodarstvenici iz Bosne i Hercegovine pozvali su u petak vlasti u toj zemlji da proglase izvanredno stanje zbog pandemije koronavirusa upozorivši kako je jedino tako moguće kontrolirati štetu koju će neizbježno pretrpjeti svi sektori u državi.

“Vrlo je važno proglasiti izvanredno stanje kako bi se tvrtke mogle pozvati na zaštitu postojećih ugovora”, kazao je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu Mirsad Jašarpashić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH.

Dodao je kako proglašenje izvanrednog stanja pruža mogućnost da se na nov način uredi funkcioniranje važnih sektora poput prometa i opskrbe tržišta robom i sirovinama nužnim za proizvodnju tvrtki u BiH koje su iznimno ovisne o uvozu.

Nemoguća situacija

Uvoznici i izvoznici suočeni su s nemogućom situacijom jer svi vozači kamiona koji prevoze robu u inozemstvo ili je dovoze u BiH sada moraju provesti u karanteni po dva tjedna, a nitko ne nudi odgovore kako taj problem riješiti.



“Stane li promet, stat će kompletno gospodarstvo, a onda smo svi u problemu koji će biti puno veći od koronavirusa”, upozorio je Jašarspahić.

Predsjednik Udruge poslodavaca Federacije Adnan Smailbegović kazao je kako su posljedice globalnih poremećaja u BiH već sada vidljive i dramatične su.

Kao primjer je naveo činjenicu da je u BiH sada popunjeno jedna 10 posto hotelskih kapaciteta, a tvrtke ne mogu dobiti sirovine za preradu o kojima su ovisne.

Stoga sada prijeti stečaj brojnim tvrtkama, a to će značiti kako će tisuće ljudi ostati bez posla.

“Počelo je s Kinom, nastavilo se s Italijom, a sada i Njemačka najavljuje restriktivne mjere i mi ne znamo što dalje”, kazao je Smailbegović, dodajući kako vlast mora hitno reagirati i osigurati transport tereta bilo konvojima pod policijskom pratnjom uz posebne mjere predostrožnosti ili željeznicom.

BiH trpi posljedice pandemije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac u odvojenoj je izjavi tijekom dana također kazao kako je jasno da gospodarstvo u BiH trpi posljedice pandemije koronavirusa, zbog čega se mora brzo reagirati.

Njegova je ocjena kako postupci vlasti u Hrvatskoj ugrožavaju poslovanje tvrtki u BiH zbog rigoroznih kontrola tereta i vozača kamiona koji iz BiH putuju ka Italiji ili se iz te zemlje vraćaju.

“Informirani smo da od 10. ožujka Hrvatska primjenjuje odredbe koje propisuju da se sve osobe koja u ovu zemlju stižu iz ‘crvenih zona’, podvrgavaju pregledu sanitarnih inspektora na graničnim prijeelazima te da će za osobe za koja se utvrdi da postoji potreba biti donesena rješenja o stavljanju u obveznu karantenu u trajanju od 14 dana”, kazao je Košarac u izjavi dostavljenoj medijima iz njegova ureda.

Kazao je i kako se taj problem sada nastoji riješiti u komunikaciji s tijelima vlasti u BiH i Hrvatskoj.

Komentari