Grad Glina već četvrti put odgađa izgradnju mosta na rijeci Maji

Grad Glina i tvrtka Bauelektro iz Velike Gorice 2019. godine u ožujku potpisali su Ugovor o izvođenju dijela radova na izgradnji zamjenskog mosta na rijeci Maji u Donjem Klasniću, a nakon toga potpisali su nekoliko aneksa o odgodi radovi. Zadnji je bio potpisan u rujnu i to za odgodu završetka radova do 29. studenoga 2019.

Ne bi to ne bilo čudno da u lipnju prošle godine nije također bio potpisan aneks po kojem su ugovorne strane dogovorile da radovi moraju biti “gotovi najkasnije do 10. rujna”. Kako stoji u ugovoru “ako izvođač prekorači ugovoreni rok izvođenja radova dužan je Naručitelju platiti ugovornu kaznu”. No, je li to baš tako?

 



 

No, ni danas, pola godina nakon isteka toga roka “most na rijeci Kwai” pardon “Maji” nije gotov, a Glinjani se s pravom pitaju zašto radovi nisu gotovi i gdje su završili novci utrošeni u taj projekt.

Odgovor smo potražili kod Damira Fabijaneca, pročelnika Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, prostorno uređenje, gradnju i gradsku imovinu, no odgovor nam je ipak stigao iz Ureda gradonačelnika Grada Gline.

Most bi trebao biti izgrađen za nešto više od tri tjedna

Evo odgovora: “Ugovoreni rok izvođenja radova po zaključenom Ugovoru o izvođenju dijela radova na izgradnji zamjenskog mosta na rijeci Maji u Donjem Klasniću (zaselak Milakare) – završetak radova  6. ožujka 2019. godine produžen je dodatcima ugovora iz razloga jer su ugovoreni radovi obustavljeni do okončanja postupka osiguranja dokaza u sudskom postupku pokrenutom od strane izvođača po Ugovoru o izvođenju dijela radova na izgradnji zamjenskog mosta iz 2018. godine.

Rok za završetak radova na izgradnji zamjenskog mosta po zaključenom  ugovoru  iz 2019. godine produžen je dodatcima ugovora do  1. lipnja 2020. godine do kada bi trebali biti završeni radovi na našem mostu.

Temeljem ugovorenog troškovnika u 2018. godini izvršen je dio radova na izgradnji zamjenskog mosta u iznosu 618.532,50 kuna s PDV-om, a vrijednost ugovorenih radova temeljem Ugovora o izvođenju dijela radova na izgradnji zamjenskog mosta na rijeci Maji u Donjem Klasniću (zaselak Milakare) – završetak radova od 6. ožujka 2019. godine iznosi 624.570,63 kuna s PDV-om.

Ukoliko izvođač radova izvrši radove u ugovorenom roku sukladno potpisanom ugovoru s pripadajućim dodatcima neće biti obvezan platiti ugovornu kaznu. Ugovorna kazna naplatit će se ukoliko izvođač ne izvrši radove u ugovorenom roku zbog neopravdanih razloga.

Nakon završetka ugovorenih radova Grad Glina će podnijeti sukladno zakonskim propisima zahtjev za ishođenje uporabne dozvole te po ishođenju iste most staviti u funkciju”.

Dakle, odgovor smo dobili. Iz Ureda gradonačelnika Grada Gline poručuju da će radovi završiti do 1. lipnja ove godine. Živi bili pa vidjeli!

Komentari