Grlić Radman: Na razini Europske unije radimo na ojačavanju energetske neovisnosti

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Austrije i Slovenije sastali su se u Rijeci. Uoči trilateralnog sastanka Gordan Grlić Radman, Aleksander Šalenberg i Tanja Fajon obišli su LNG terminal u Omišlju, a energetika je i glavna tema njihovih razgovora.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg i potpredsjednica Vlade Republike Slovenije i ministrica vanjskih i europskih poslova Tanja Fajon obišli su LNG terminal.

Nakon obilaska održat će trilateralni sastanak u riječkom Hilton Hotelu Costabella, a potom će biti održana zajednička konferencija za medije.

LNG terminal u Omišlju je od početka rada u siječnju 2021. prihvatio oko osam milijuna kubika ukapljenog prirodnog plina, isporučio oko 4,8 milijardi kubika prirodnog plina, a kapaciteti terminala su rezervirani do 2027.



Vlada je u kolovozu lani donijela odluku o izgradnji plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanju kapaciteta LNG terminala na Krku sa sadašnjih 2,9 na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 180 milijuna eura, od čega će 25 milijuna biti uloženo u proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 milijuna eura u proširenje plinovodne mreže.

Aktivnosti na proširenju kapaciteta su u tijeku pa su u sredini travnja predstavnici tvrtke LNG Hrvatska, koja upravlja LNG terminalom u Omišlju, i Wartsila Gas Solutions iz Norveške potpisali ugovor za isporuku dodatnog modula za uplinjavanje maksimalnog kapaciteta od 250.000 kubika na sat, vrijednog 22,9 milijuna eura.

Proizvodnja novog modula trajat će 22 mjeseca, a očekuje se da će biti ugrađen tijekom ljeta 2025.

Izjave ministra Grlića Radmana i ministrice Fajon

– Naše tri zemlje zaista imaju mnogo toga zajedničkog. Na prvom ovakvom susretu bilo je mnogo razgovora, a drago mi je što smo jutros posjetili LNG terminal na Krku. U trenutku kada se bavimo diverzifikacijom dobavnih pravaca plina, projekt nadogradnje krčkog terminala i plinovoda iznimno je važan i za nas, rekla je Tanja Fajon, slovenska ministrica vanjskih i europskih poslova.

– Naši predsjednici vlada o tome razgovaraju i podupiremo povezivanje terminala na Krku s Austrijom preko Slovenije. Važno je da sudjelujemo u energetskim projektima, dodala je.

– Ruska agresija je izazvala poremećaje u opskrbi energentima, hranom i ključnim sirovinama. U ovom nas povezuje svijest o važnosti zajedničkog djelovanja na tom području kako bismo ublažili posljedice za naša gospodarstva i sve naše građane, tvrdi ministar Gordan Grlić Radman.

– Na razini EU radimo na ojačavanju energetske neovisnosti i osiguranju diverzifikacije dobavnih pravaca, a Hrvatska je pravodobno prepoznala vlastite kapacitete i potencijal svoje uloge u široj regiji, nastavlja ministar.

Ministar je podsjetio i na prethodna ulaganja.

– Drago mi je bilo da smo posjetili LNG terminal za koji je hrvatska vlada u kolovozu prošle godine donijela odluku za povećanje kapaciteta.

Komentari