GRUBIŠIĆ O PROGRAMU RESTART KOALICIJE ‘Ima stvari koje idu ka poreznom rasterećenju, ali ima onih koje su čisti populizam’

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ekonomski stručnjak i financijski savjetnik Andrej Grubišić komentirao je gospodarski program kojeg je danas, u srijedu, predstavila Restart koalicija na čelu s Davorom Bernardićem.

“Ima nekih stvari koje idu ka poreznom rasterećenju, ima stvari koje su čisti populizam, a ima i stvari koje ne funkcioniraju”, objasnio je ekonomski stručnjak Grubišić za Otvoreno.

Naime, neke ideje, kako kaže, dokazano ne funkcioniraju, ali neovisno o HDZ-u i SDP-u, ljudi su i dalje uvjereni da će drugi neke stvari napraviti bolje, a zapravo nije bitno tko će to raditi.

Birani sektori

“Ono što je loše je i da se dalje govori o turizmu, o poljoprivredi, odnosno o biranim sektorima što ne bi trebala biti pozornost Vlade”, kaže Grubišić.



“Posebnu pozornost posvećujem bilo kojem drugom sektoru, jer to uvijek završi na jedan od dva načina – ili mu se daje povlašteni porezni tretman dok drugi moraju plaćati druge stope poreza ili mu se daju direktni financijski poticaji na štetu i trošak svih drugih jer da bi nekome dali, morate nekome i uzeti”, objašnjava.

“S time da, naravno, uvijek činovnik ili birokrat od toga ima koristi”, dodaje.

A na to nas je, kako kaže, podsjetila i nedavna praksa u aferi “Vjetroelektrane”. Grubišić navodi da je gospodarstvo “fenomenalno” područje za veći ili manji oblik korupcije ili pogodovanja.

“Na samome početku, legalizirana je otimačina od poreznih obveznika, kao i nanošenje štete. A još unutar toga je i korupcija među njima samima”, naglašava.

Povećanje minimalne plaće

“Loše su i ideje, ako sam dobro shvatio, a možda i nisam, da oni žele povećati minimalnu plaću”, rekao je.

“Oni ne mogu određivati za koliko novaca će netko biti spreman nešto raditi”, ističe.

“Dakle, imate osobu A – poslodavca i osobu B – posloprimca i oni se trebaju međusobno dogovoriti. Ne može osoba C određivati za koliko će netko raditi”, objasnio je te dodaje da takve ideje štete životnom standardu.

Grubišić kaže kako je još jedna stvar unutar njihovog programu nejasna, a to je – koliki će biti proračun, hoće li biti 147 milijardi ili 130.

“Dajte mi proračun pa ću vam reći u kojem smjeru idu”, rekao je.

“Ono što je pohvalno je i dalje podizanje neoporezivog djela plaće. No, opet je jedna od najbitnijih stvari kako će izgledati proračun”, zaključio je Grubišić u razgovoru za Otvoreno.

RESTART KOALICIJA PREDSTAVLJA GOSPODARSKI PROGRAM Grčić: Drago mi je da nas HDZ kopira

Komentari