Grupa Končar ima triput veću dobit nego u istom razdoblju prošle godine

Grupa Končar u prvih devet mjeseci ostvarila je neto dobit od 154,5 milijuna kuna, što je više nego trostruko više u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosila 49,2 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke.

“Poslovanje Grupe Končar u trećem kvartalu 2021. godine obilježeno je dvoznamenkastim stopama rasta svih ključnih pokazatelja. Ukupni prihodi veći su za 18,3 posto, neto dobit je trostruko veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, knjiga otvorenih narudžbi, backlog, dostigla je povijesno najveći iznos od čak 5,2 milijarde kuna”, istaknuo je predsjednik Uprave Gordan Kolak u komentaru poslovnih rezultata.

Procijenjeni rezultati do kraja godine, kako je rekao, ukazuju na daljnji rast svih segmenata poslovanja te će planovi za 2021. godinu biti ispunjeni.

Podsjetio je i kako je u trećem kvartalu ove godine završen proces izrade Integralne strategije 2020+ Grupe Končar, koja je predstavljena Nadzornom odboru te je dobivena suglasnost za njezino daljnje provođenje.



Strategija je, kako navodi, utvrdila razvojni smjer i strateške ciljeve koji trebaju doprinijeti iskorištavanju potencijala Končara u slijedećem razdoblju.

Strategija, između ostalog, uključuje novi značajni četverogodišnji razvojno-investicijski ciklus, poboljšanje kvalifikacijske strukture i kompetencija zaposlenika integracijom velikog broja novih inženjera u sljedeće četiri godine te daljnje povećanje izvoza i otvaranje novih kapitalnih tržišta.

“Proširenjem portfelja usluga i nuđenjem cjelovitih rješenja s većom dodanom vrijednošću, konsolidirani prihodi do 2024. godine planirani su na razini od 4 milijarde kuna, a odnose se na organski rast”, kazao je Kolar.

Usporedno s procesom izrade Integralne strategije, Uprava Društva kontinuirano je provodila promjene u poslovnoj strukturi Grupe. Pripojena su Društva sličnih proizvodnih programa, u dogovoru s kineskim partnerom provedena je likvidacija zajedničkog pothvata Končar- XD te je osnovano novo društvo Končar- Digital.

Osnivanjem novog društva, kako se navodi, nastavljene su aktivnosti razvoja novih poslovnih rješenja koja će nam u fokusu biti sljedećih 10+ godina, a to su digitalizacija proizvoda, usluga i poslovnih procesa.

Prema podacima iz izvješća, ukupno ostvareni konsolidirani prihodi Grupe u devet mjeseci iznose 2,5 milijardi kuna i veći su za 388,2 milijuna kuna ili 18,3 posto.

Najznačajniji izvoz u Njemačku
Rast bilježe i prihodi od prodaje proizvoda i usluga, za 17,6 posto, na 2,4 milijarde kuna. Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi u iznosu od 918,4 milijuna kuna što je 212,9 milijuna kuna ili 30,2 posto više u odnosu na ostvarenje istog razdoblja 2020. godine.

U ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga udio domaćeg tržišta iznosi 38,1 posto. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inozemnom tržištu ostvareni su u iznosu od 1,5 milijardi kuna, što je rast od 149 milijuna kuna ili 11,1 posto. U ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga udio izvoza iznosi 61,9 posto.

Najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Njemačke, 292,7 milijuna kuna ili 19,6 posto ukupnog izvoza. U Švedsku je izvezeno roba i usluga u iznosu od 211,8 milijuna kuna ili 14,2 posto ukupnog izvoza, u Austriju 107,6 milijuna kuna ili 7,2 posto od ukupno ostvarenog izvoza.

Ukupni rashodi Grupe u prvih devet mjeseci su iznosili 2,3 milijarde ili 13,4 posto više u odnosu na devet mjeseci prošle godine.

U prvih devet mjeseci su društva rupe Končar ugovorila novih poslova u iznosu od 3,36 milijardi kuna, što je rast od 51,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ukupnog iznosa ugovorenih poslova 1,35 milijardi kuna (40 posto ukupno ugovorenih poslova) ugovoreno je za domaće tržište, a 2,02 milijarde kuna (60 posto ukupno ugovorenih poslova) odnosi se na ugovore u izvozu.

Iz Končara navode i kako su uz trend rasta svih poslovnih pokazatelja ugovorili nekoliko značajnih projekata. Tako će prvi puta u povijesti Končar za japanskog naručitelja izvršiti projektiranje, proizvodnju i nadzor pri montaži tri generatora za dvije različite male hidroelektrane (MHE).

Osim toga, ugovor vrijedan 57,2 milijuna kuna za izgradnju transformatorske stanice 110/20 kV po načelu “ključ u ruke” potpisan je s tvrtkom Rimac Automobili, a krajem rujna ugovoren je posao i sa švedskim operatorom distribucijskog sustava Vattenfall Eldistribution, vrijedan 63 milijuna kuna.

Komentari