Habijan komentirao neradne nedjelje, a onda potvrdio nagađanja: Stiže poskupljenje

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ministar gospodarstva Damir Habijan osvrnuo se na neradne nedjelje i cijene goriva.

“Mislim da je ključno ono što smo rekli kada smo predlagali, odnosno kada je u konačnici zakon stupio na snagu prošle godine 1. srpnja, da postavimo i uspostavimo taj jedan balans. Svjesni smo toga da smo i turistička zemlja, odnosno da smo 18. turistička destinacija u svijetu, da uspostavimo taj balans između na neki način slobode i privatnosti radnika, odnosno zaposlenika u trgovini, ali isto tako da vodimo računa o poduzetničkoj slobodi”, kazao je Habijan za RTL.

Na pitanje očekuje li da će gradonačelnici sve češće koristiti sajmene dane, najavio je da će tome doskočiti. “Što se tiče zakona, ti sajmeni dani su regulirani 60 kalendarskih dana u godini, ne više od toga, upravo kako bi se omogućilo određenim gradonačelnicima da u to vrijeme osiguraju prodaju, ali ja bih rekao tradicionalnih proizvoda, dakle nekih proizvoda koji su karakteristični za određeni događaj u tom mjestu. Ali nikako da se takav institut sajmenih dana zloupotrebljava”.

FOTO: HINA/Edvard Šušak

O cijenama goriva



Komentirao je i cijene goriva koje su do sada dva puta zaredom rasle, a kako je potvrdio, rast će i nadolazećeg utorka. “Što se tiče cijene goriva, od utorka Eurosuper 95 bit će 1,45 eura, a što se tiče Eurodizela 1,48 eura”, rekao je ministar i tako potvrdio neslužbene informacije. Na pitanje hoće li rast cijena goriva utjecati na sve ostale cijene kao što je to bilo u prošlosti, Habijan je rekao da misli da Vlada i dalje ima mehanizama ako će biti potrebno u tom dijelu intervenirati.

Pogledajte koji je najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj: Već duži niz godina uvjerljivo drži prvo mjesto

“Mislim da je Vlada do sada pokazivala da je i kroz onih pet paketa mjera pomoći da je vodila računa o tome”, odgovorio je i dodao da u ovom trenutnu doista nema potrebe za eventualnim poskupljenjem cijena. “Ako pogledamo cijene naftnih derivata pa i s ovim manjim povećanjem od utorka, i dalje su te cijene manje nego što su bile prilikom ruske agresije na Ukrajinu”, zaključio je Damir Habijan.

Komentari