Habijan: Trend pada stope inflacije pokazuje da su svi vladini paketi pomoći dali rezultat

Damjan Tadic/Cropix

Vidljiv je nastavak trenda usporavanja inflacije, izjavio je u petak ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan komentirajući najnovije podatke, te ustvrdio da pad stope inflacije pokazuje da je vlada pogodila sa svojim antiinflacijskim paketima.

– Trend pada stope inflacije pokazuje da su svi vladini paketi pomoći koji uglavnom bili usmjereni zaštiti standarda građana i usporavanju inflacije, dali rezultat, rekao je Habijan. Najnoviji podaci su, dodao je, na tragu procjena Europske komisije prema kojima će Hrvatska u 2024. godini biti među tri zemlje s najnižom stopom inflacije u eurozoni, a za 2025 EK prognozira da će ta stopa, gledajući sve zemlje EU-a, u Hrvatskoj biti najmanja. Sve to po njegovim riječima pokazuje da “konzistentna vladina politika daje rezultate”.

Na pitanje kako to da je inflacija u cijeloj 2023. veća od vladinim procjena, odgovorio je da je bitan trend pada inflacije, te naglasio pad cijena u prosincu u odnosu na studeni, iako je prosinac potrošački mjesec u kojemu te cijene najčešće rastu.

Komentirajući podatke prema kojima je rast cijena u Hrvatskoj u prosincu među najvećima u eurozini, rekao je da je Hrvatska među devet zemalja eurozone u kojima je inflacija u prosincu pala.



– Mislim da je to također dobar pokazatelji i podatak, rekao je.

Komentari