Hotel Dunav i Sinjska alka šampioni osmog Suncokreta ruralnog turizma

Foto: Tea Lukinić

Iločki hotel Dunav i Sinjska alka dobitnici su Velikog zlata na osmom izdanju Suncokreta ruralnog turizma, koji se ove godine dodjeljivao u jedinstvenom prostoru zaprešićke Vršilnice. 

Uz šampionsku titulu dodijeljene su Zlatne, Srebrne i Brončane povelje te Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Tradicijska (ruralna) domaćinstva, Tradicijska (ruralna) gastronomija, Vinski turizam, Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, Ruralno turistički projekti, Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

“U godini pandemije, razornih potresa, nezavidne gospodarske situacije bili smo u dvojbi treba li organizirati manifestaciju, no shvatili smo da krasne i vrijedne ljude u ruralnom prostoru ne smijemo zaboraviti kad im je najteže. Da nismo pogriješili dokazuje 125 prijava iz svih dijelova Hrvatske, sve redom sjajnih i radišnih ljudi i ovog puta se uistinu bilo teško odlučiti kome dodijeliti nagrade. Kako bismo ih potakli da i dalje nastave u istom smjeru, komisija je odlučila ove godine dodijeliti čak pedeset nagrada”, rekla je organizatorica projekta Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge Klub članova “Selo”.

Foto: Tea Lukinić

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica Marijana Petir rekla je kako trebamo podupirati razvoj ekološke poljoprivrede koja pridonosi očuvanju ruralnog prostora i daje mu dodanu vrijednost.



“Hrvatska je zemlja slobodna od GMO-a, a tako želimo da ostane u budućnosti. Imamo dobro očuvan okoliš, više od polovice našeg teritorija zaštićeno je u različitim kategorijama zaštite prirode, a naš seljak hranu još uvije proizvodi na tradicionalan način. Nije lako živjeti na selu, nije lako baviti se poljoprivrednom, za to je potrebna ljubav, a jedino se računa ono što se radi iz ljubavi”, naglasila je Marijana Petir.

Foto: Tea Lukinić

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak poručila je kako ruralni prostor Hrvatske čuva autentičnosti i autohtonost, a njegova ljepota i bogatstvo ne odražavaju se samo u eno-gastronomiji, nego i u tradiciji, glazbi, bogatim nošnjama.

Dobitnicima su čestitali Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta, Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Svi su oni istaknuli veliki potencijal ruralnog prostora u kojem su najveće bogatstvo vrijedni ljudi.

Foto: Tea Lukinić

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević je rekao kako ruralni turizam spaja kulturu, tradiciju i običaje, ljubaznost, obiteljske vrijednosti i autentične doživljaje pretočene u vrhunsku ponudu.

Komentari