HPK: Zbog lošeg stanja u stočarstvu do kraja tjedna potreban hitan sastanak s Ministarstvom poljoprivrede

Pixabay

Šest sektorskih stočarskih Odbora Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) održalo je hitan sastanak na kojem je ponovo razmatrana teška situacija u stočarskom sektoru koja je uvjetovana globalnim tržišnim poremećajima.

Sastanak Odbora iz sektora stočarstva HPK održan je zbog nastavka nepovoljnih tržišnih okolnosti u stočarskom sektoru koje su nastavljene i nakon razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem u Vladi RH 2. rujna ove godine, objavili su iz HPK.

Na tom se sastanku se razgovaralo o stanju na tržištu stočne hrane i energenata te procjenama tržišnih kretanja, stanju otkupa mlijeka i živih svinja, kao i strateškim smjernicama za povećanje obujma korištenja obnovljivih izvora energije na farmama. Predstavnici i dionici stočarskih sektora na sastanku s premijerom jednoglasno su zaključili da je situacija u stočarskim sektorima izuzetno nepovoljna te da je potrebna hitna intervencija Vlade RH.

Kako bi se sagledalo trenutno stanje u sektoru, a temeljem analiza povećanja troškova proizvodnje, zbog globalnih i poremećaja na domaćem tržištu, na sastanku su predložene hitne kratkoročne te srednje i dugoročne mjere kako bi se spriječio kolaps u stočarskoj proizvodnji i proizvodnji mlijeka.



“Na sastanku svih šest Odbora iz stočarskog sektora zaključeno je kako je potrebno na idućem sastanka definirati rokove i iznose kratkoročnih mjera pomoći, te da APPRRR u što kraćem roku krene s isplatom jesenske rate potpore stočarima do 15. listopada (isplata 90 posto iznosa od iznosa potpora)”, ističu u HPK.

Zaključci i prijedlozi svih mjera:

KRATKOROČNE MJERE
JEDNOKRATNA POTPORA
RANIJA ISPLATA POTPORA (DO 15.10.)
ZADRŽAVANJE KUKURUZA I ULJARICA U RH (OBNOVA ROBNIH ZALIHA)

SREDNJE-DUGOROČNE MJERE
OBILJEŽAVANJE HRVATSKIH PROIZVODA
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE (SOLARI)
KLANJE NA GOSPODARSTVIMA I PRERADA
RJEŠAVANJE PITANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA
KAPITALNO INVESTIRANJE U SKLADIŠTA ŽITARICA I PRERADA

Tekuća godina može se okarakterizirati kao izuzetno teška za stočare, a njihov trenutni položaj na domaćem ali i na zajedničkom tržištu trenutno je pod utjecajem izrazito nepovoljnih tržišnih čimbenika uzrokovanih post COVID-19 krizom.

Analiza Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka pokazala je kako je došlo do naglog rast cijena inputa, odnosno troška hranidbe stoke, koji je do skoka u 2021. godini ukupno bio do otprilike 50 posto materijalnih troškova, a trenutno u pojedinim sektorima prelazi i 70 posto materijalnih troškova. Rezultat je to rasta cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane, gdje je u nekim slučajevima rast cijena veći od 50 posto.

“Takva situacija na tržištu uzrokuje poslovanje s gubitkom analiziranih sektora stočarstva. Sukladno tome razlika cijene koštanja i prosječnih tržišnih cijena kod tova junadi iznosi (-5,16 kn), sustavu krava – tele (-4,66 kn), proizvodnje mlijeka (-1,58 kn), tova svinja (-4,06 kn), tova pilića (-2,43 kn), proizvodnje jaja (-0,16 kn), slična tržišna situacija također je u sektoru ovčarstva i kozarstva”, ističu u HPK.

Uz ove čimbenike vrlo je nepovoljno vanjsko okruženje koje se prvenstveno odnosi na velike količine tržišnih viškova na zajedničkom tržištu, gdje se roba izvozi po dampinškim cijenama, a godinu su obilježili i tržišni šokovi uzrokovani prirodnim nepogodama – velika suša u pašnom dijelu godine, potresom pogođena područja i drugo.

Temeljem zaključaka sa održanog sastanka Hrvatska poljoprivredna komora uputila je 14. rujna hitan dopis Ministarstvu poljoprivrede u kojem se traži od resornog ministarstva da organizira novi sastanak do kraja ovog tjedna, budući da je položaj stočara u RH s obzirom na novonastali poremećaj na tržištu žitarica nepovoljan i rizičan za cijeli sektor, priopćeno je iz HPK.

Komentari