Hrvati i Nijemci ludi za ovim voćem, a njegov uvoz prava je muka jer stiže iz Južne Amerike

Foto: Neja Markicevic/CROPIX (ilustracija)

U posljednjih nekoliko godina avokado je vjerojatno najpopularnije voće na svijetu. Početkom tisućljeća konzervativci na zapadu su upravo avokado proglasili krivcem što mladi ne mogu kupiti krov nad glavom, zaboravljajući na činjenicu da su u međuvremenu cijene nekretnina postale nepriuštive mladim obiteljima.

Ovo voće popularno je među Hrvatima, ali i Nijemcima. Savezni ured za statistiku u utorak je objavio da je Njemačka prošle godine uvezla oko 157.800 tona avokada, što znači da je u deset godina uvoz povećan više od pet puta. Vrijednost uvoza je porasla s 68,6 milijuna eura u 2013. na gotovo 484 milijuna lani.

Iako je riječ o jako zdravom voću, koje je odličan izvor vitamina C i B kompleksa, u posljednje vrijeme sve više ljudi shvaća da u svijetu kojemu prijete klimatske promjene, možda nije najbolja ideja toliko uvoziti voće koje mora priječi na tisuće kilometara da bi završilo supermarketima i košarama njemačkih kupaca.

Foto: Neja Markicevic/CROPIX (ilustracija)

Ekološke posljedice globalnog ludila za avokadom

Najvažnija zemlja podrijetla prošle godine bio je Peru s 49.200 tona, a slijede ga Kolumbija s 15.800 i Čile s 14.500, što znači da polovica uvezenog avokada dolazi iz tih južnoameričkih zemalja.



Aktivisti za zaštitu okoliša već godinama ukazuju na ekološke posljedice globalnog ludila za avokadom koje uključuje krčenje šuma kako bi se napravio prostor za plantaže i veliku potrošnju vode. Problem je što se avokado primarno uzgaja za izvoz zbog čega mu cijena raste iz godine u godinu što znači da si lokalno stanovništvo ne može priuštiti voće koje je tradicionalno u njihovoj kulturi.

U međuvremenu potražnja za ovim tropskim voćem na zapadu ne jenjava, a avokado će nastaviti biti popularan na tostu, sushiju, guacamoleu, salatama.

Budite oprezni! Ovo omiljeno povrće može biti opasno: Puno je pesticida, a evo kako ga očistiti

Komentari