Hrvatske trgovine pripremile uskrsnice za svoje zaposlenike, evo koliko je iznos

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Do Uskrsa je ostalo još mjesec dana. Brojne se tvrtke stoga odlučuju nagraditi svoje radnike uskrsnicama. Treba podsjetiti kako je država nedavnim poreznim izmjenama povećala neoporezive dodatke na plaću među kojima je i ova prigodna nagrada. Tako tvrtka može isplatiti najviše 700 eura godišnje po radniku za božićnicu, uskrsnicu i slične povode, a da ne uđe u porezne škare.

Trgovački lanci bit će među onima koji će i ove godine nagraditi svoje radnike za Uskrs. Iz Konzuma su za Danas.hr poručili da će više od 10.000 njihovih zaposlenika dobiti 120 eura uskrsnice. Ističu da se to odnosi na sva radna mjesta.

“Ovo se ulaganje odnosi na sva radna mjesta u maloprodaji, veleprodaji, logistici i internet prodavaonici te na više od polovice zaposlenika na administrativnim i uredskim radnim mjestima. Uz to, dodatno je povećan i iznos ostalih materijalnih prava – božićnice, regresa i naknade za topli obrok”, otkrili su iz Konzuma, dodavši da “redovito isplaćuju i jubilarne nagrade, naknadu za novorođenče, naknadu za topli obrok, prijevoz i nagradu za učinak.”

Ilustracija
Foto: Pixabay

Brojni benefiti

U Lidlu, pak, još nisu odlučili koliko će uskrsnica iznositi, ali znaju da će je isplatiti svojim radnicima. “Isplata uskrsnice standardna je praksa u Lidlu, kao i isplata božićnice, regresa, novčanih nagrada te brojni drugi benefiti”, poručuju iz Lidla te dodaju da tu praksu planiraju nastaviti i dalje.



U dm-u su početkom ove godine bruto plaće rasle za devet posto. No, pitanje je hoće li njihovi zaposlenici dobiti uskrsnicu. Kažu da “uz brojne benefite, dva puta godišnje, u lipnju i prosincu, budu nagrađeni stimulacijom u visini prosječne mjesečne bruto plaće svakog djelatnika” te dodaju da su povećali naknadu za svako novorođeno ili posvojeno povećali naknadu na 1400 eura.

“Uz dobra primanja i radne uvjete, dm djelatnicima omogućuje dodatnu edukaciju, slobodan dan za volontiranje, ali i brojne druge benefite. Među njima su dodatno zdravstveno osiguranje, jubilarne nagrade te rođendanske darovne kartice u iznosu od 79,63 eura. Također, djelatnicima jednom godišnje osiguravamo dar za djecu do 15 godina u iznosu od 140 eura, a svim roditeljima prvašića osiguravamo slobodan i plaćeni dan na prvi dan škole”, poručuju iz dm-a.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Časte i državne firme

U Kauflandu pak je uskrsnica narasla u odnosu na prošlu godinu i iznosi 100 eura. Njihovi će radnici za Uskrs dobiti poklon bon te vrijednosti. Ipak, treba reći da neće samo trgovci isplaćivati uskrsnice svojim djelatnicima. Učinit će to i dio državnih tvrtki.

“Temeljem Kolektivnog ugovora svaki zaposlenik prima uoči Uskrsa dar u naravi u iznosu od 132,73 eura”, poručili su iz JANAF-a, dok su iz INA-e naveli kako će njihovi zaposlenici dobiti isti iznos putem INA beneFIT kartice. “Isplatom uskrsnice obuhvaćeni su svi radnici u društvima INA Grupe u Hrvatskoj, odnosno više od 8000 radnika”, poručili su.

Uskrsnice će dijeliti i gradovi i općine. Umirovljenicima će isplaćivati od 30 do 100 eura, ovisno o vlastitim financijskim mogućnostima, ali i visini mirovina. Trenutno je odluke o isplati uskrsnica donijelo 30 gradova i općina, a očekuje se da će ih biti još.

 

Komentari