Inflacija u Srbiji pala, u listopadu iznosila 8.5 posto

Potrošačke cijene u Srbiji u listopadu su, u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, povećane za 8.5 posto, a u odnosu na prošlogodišnji prosinac prosječno za sedam posto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema službenim podacima Ministarstva financija, inflacija je s 10.2 posto u rujnu, u listopadu pala na 8.5 posto, što je po ocjeni financijskih vlasti “mnogo brže od očekivanog” jer su poduzete mjere dale rezultate.

Skupine u kojima je zabilježen rast
U listopadu je, mjereno prema cijenama u rujnu, rast zabilježen u skupinama “obrazovanje” (2.9 posto), “odjeća i obuća” (1.7) i “zdravlje” (0.8), a u skupinama “alkoholna pića i duhan”, “oprema za stan i tekuće održavanje” i “restorani i hoteli” za po 0.5 posto.

Cijene stanovanje, voda, električna energija, plina i ostalih energenata povećane su za 0.3 posto, a u skupinama “transport” i “rekreacija i kultura” za po 0.2 posto.



Minimalan pad cijena registriran je u skupini “komunikacije” (-0.1 posto), dok se cijene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije mijenjale, priopćio je RGZ.

Državne devizne rezerve
Istodobno, Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su državne bruto devizne rezerve 24.38 milijardi eura, a neto 20.25 milijardi, i u odnosu na kraj rujna bile su više za 290.1 milijun eura.

Povećanje bruto deviznih rezervi rezultat je neto kupnje deviza na domaćem deviznom tržištu – 160 milijuna eura, priljeva na temelju neto izdvajanja obvezne devizne rezerve banaka u iznosu od 65.4 milijuna eura i oko 10.5 milijuna eura po drugim osnovama, navodi NBS.

Komentari