Inozemni mediji pišu o divljanju cijena u Hrvatskoj: Smještaj i hrana preskupi, jedna stvar ipak jeftina

Foto: Bozo Radic/Cropix

Talijanski portal specijaliziran za transport usporedio je cijene karata za trajekte u europskim zemljama, a po kojem ispada da su trajekti najjeftiniji u Hrvatskoj.

Istra je slična, bliža – ali i daleko jeftinija – od Italije. Neki bi čak otišli toliko daleko da bi rekli da je i ljepša. Plaže su čišće, voda je bistrija, a gradovi su manje nagužvani turista. A od ove godine izletnici više ne moraju mijenjati novac jer od 1. siječnja službena valuta više nije kuna, već euro. Tako ovih dana o Hrvatskoj piše njemački list Kronen Zeitung, dodajući, međutim, kako su uvođenjem nove valute rasle i cijene pa navode primjer maslaca za 4,50 eura ili pizze za 18 eura, prenosi Novi list.

Povećanje cijena zadesilo je očito sve destinacije, iako ne jednako. Tako su Austrijanci uoči sezone pisali kako su posebno poskupjele Grčka i Španjolska, a u manjoj mjeri i Italija, Hrvatska i Turska.

Njemački savezni statistički ured je krajem svibnja, pak, objavio usporedbu troškova odmora u Europi, doduše za ožujak što znači da ih treba uzeti s rezervom s obzirom na to da cijene u sezoni značajno rastu.



Po ovoj analizi najjeftinija odredišta za putovanja su ispale Turska i Albanija gdje je odmor oko 56 posto jeftiniji nego u Njemačkoj. U Portugalu i na Malti njemačkim je turistima bilo 28 posto jeftinije jesti vani ili boraviti u hotelu.

U Španjolskoj, Poljskoj i Češkoj turisti su u ožujku restoranske i hotelske usluge platili 18 posto manje nego u Njemačkoj. U Hrvatskoj i Cipru plaćali su 17 posto manje. U Grčkoj je to bilo čak 21 posto manje u odnosu na troškove u Njemačkoj. Crna Gora i Rumunjska bile su još jeftinije, boravak u hotelima i posjeti restoranima koštali su oko 46 posto manje nego u Njemačkoj. Ispada dakle, da su od Hrvatske bile jeftinije i Turska i Grčka, Portugal, Malta, a neznatno, samo jedan postotni poen, i Španjolska.

S druge strane, talijanski portal Vivanoda specijaliziran za transport, usporedio je cijene karata za trajekte u europskim zemljama, a po kojem ispada da su trajekti najjeftiniji u Hrvatskoj. Naime, računali su prosječnu cijenu karte na 100 kilometara puta pa je tako najskuplja ispala Turska, odnosno trajektne linije između Grčke i Turske.

Prosjek cijene karte na 100 kilometara u Turskoj je čak 163 eura. Hrvatska je zadnja s najnižom cijenom od 53,77 eura na 100 kilometara. Od konkurenata na Mediteranu, u Italiji se radi o oko 77,7 eura, Španjolskoj oko 70 eura, a Grčkoj oko 59 eura.

Komentari