Ivana Ninčević Lesandrić o Plenkovićevoj najavi poticanja poduzetništva: Ovo su sve kratkoročna rješenja, država treba rasteretiti poduzetnike

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Razmišljajući o tome kako privući hrvatske iseljenike na povratak u Hrvatsku, naša Vlada ponovno je izmislila vrlo pametnu ideju, a to je poticanje njihova poduzetništva u visini od 100 tisuća kuna, slično kao što potiče hrvatske stanovnike koji su ostali u Hrvatskoj na milost i nemilost svakidašnjim problemima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u travnju namjeravaju predstaviti mjeru kojom će poticati povratak iseljenih građana. Kako je naglašeno u programu koji je krenuo u siječnju, poticajne mjere za samozapošljavanje proširit će se i na povratnike iz zemalja EU-a.

Pritom se visina financijske potpore za samozapošljavanje određuje prema području u kojem osoba ima prebivalište i gdje otvara svoj poslovni subjekt – obrt ili tvrtku. Za osobe koje imaju prebivalište u najrazvijenijim područjima namijenjeno je 75 tisuća kuna, a za manje razvijene 100 tisuća kuna. No, mogu se dobiti i viša financijska sredstva, ako se kombinira više mjera za samozapošljavanje.

Je li to ispravno rješenje i što će donijeti hrvatskom gospodarstvu upitali smo za portal Otvoreno saborsku zastupnicu Ivana Ninčević Lesandrić. 



Potrebni su dugoročni poticaji poduzetništva

Govoreći o mjerama kojima hrvatska Vlada namjerava potaknuti povratak iseljenih građana u domovinu, Ivana Ninčević Lesandrić je rekla kako naša Vlada treba shvatiti da se poticanje poduzetništva ne nalazi u kratkoročnim nego u dugoročnim poticanjima.

“Odlični su kratkoročni financijski poticaji, ali to nije rješenje. Treba razmišljati na dulje razdoblje. Dugoročno rješenje nalazi se u zakonskim okvirima i to je jedino ispravno rješenje koje sve razvijene države već godinama prakticiraju te imaju razvijeno gospodarstvo”, istaknula je Ivana Ninčević Lesandrić.

Prema tome, dodala je, kako su potrebni poticajni zakonski okviri, a to je primjerice rasterećenje i ukidanje nepotrebnog poreznog nameta.

Vrlo brzo se potroše sredstva za samozapošljavanje

“Ovo su sve kratkoročna rješenja. To znači da kada država namijeni financijska sredstva nekoj osobi za samozapošljavanje, ta će ih osoba vrlo brzo potrošiti i to u pokretanje posla, opremu, doprinose…sve ono što je potrebno za poslovanje tvrtke”, rekla je Ivana Ninčević Lenardić.

Prema njezinim riječima, to je sve kratkoročno rješenje, jer tvrtka treba poslovati najmanje godinu dana, a u tom se razdoblju trebaju plaćati sva porezna i ostala davanja državi, razni nameti, ali i plaća, jer od nečega treba živjeti.

Država treba rasteretiti poduzetnike te ujedno dugoročno poticati poduzetništvo.

“To je jedino ispravno rješenje za gospodarstvo. Nije poanta stvoriti u pola godine 300 tisuća novih tvrtki i novih radnih mjesta pa da za godinu dana imamo 300 tisuća zatvorenih tvrtki. To nam nije u interesu. Poanta je da opstanu novoosnovane tvrtke”, zaključila je Ivana Ninčević Lesandrić za Otvoreno.hr. 

Komentari