Još uvijek se nije pronašlo rješenje za potrošače s konvertiranim kreditima

Facebook

Udruga Franak na konferenciji za novinare upozorila je da je prošlo točno godinu dana od neuspješne sjednice građanskog odjela Vrhovnoga suda te da i dalje nema rješenja za potrošače s konvertiranim kreditima – to jest nema odgovora imaju li oni pravo na preplaćene anuitete i zatezne kamate.

– Danas, godinu dana kasnije, odluka još uvijek nije donesena. U međuvremenu, u lipnju ove godine nastupila je zastara potraživanja, a građani da bi vratili svoje novce, bili su prisiljeni pokrenuti skupe i neizvjesne sudske postupke u nastalom pravnom kaosu uslijed neujednačene sudske prakse, a sve zbog toga što Vrhovni sud nije odradio svoju ustavnu zadaću, rekla je Sandra Žiga, Udruga Franak.

– Potrošači se konverzijom nisu odrekli svojih potraživanja, a sud EU-a u presudi C-452/ 18. nedvojbeno je rekao da pristanak potrošača na konverziju, odnosno nagodbu, ne znači da se time potrošač odrekao svojih potraživanja na temelju ništetnosti ugovornih odredaba koja je utvrđena nakon konverzije. Dakle, u vrijeme konverzije u Hrvatskoj nije bila utvrđena ništetnost valutne klauzule i zbog toga pristanak na konverziju nije značio da se potrošač odriče svojih potraživanja na koja će tek naknadno dobiti pravo ako se utvrdi ništetnost valutne klauzule, rekao je Goran Aleksić, Udruga Franak.



Komentari