KAKO SE OPSKRBITI DOMAĆOM HRANOM? HPK zatražila sastanak s gradonačelnikom Tomaševićem

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska poljoprivredna komora uputila je dopis gradonačelniku grada Zagreba Tomislavu Tomaševiću u kojem se traži sastanak s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača kako bi razgovarali o budućnosti održavanja manifestacija u gradu Zagrebu te kratkih lanaca opskrbe domaćom hranom građana Zagreba.

“Posljednjih godina potrošači grada Zagreba imali su mogućnost kupovanja domaćih proizvoda na velikom broju manifestacija domaćih proizvoda koje su se održavale na središnjem Trg bana J. Jelačića. U posljednje vrijeme dobivamo informacije od organizatora manifestacija i naših vrijednih proizvođača kako postoji tendencija novog rukovodstva grada Zagreba, da se te manifestacije dislociraju na manje atraktivne lokacije, zbog čega bi s gradonačelnikom Tomaševićem i njegovim suradnicima htjeli razgovarati o strategiju koju planiraju provoditi te dobiti informacije o tome kakav je pogled na kratke lance opskrbe i zaštitu domaće proizvodnje”, rekao je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Hrvatska poljoprivredna komora krovno je udruženja svih hrvatskih poljoprivrednika i proizvođača koji domaće potrošače opskrbljuju kvalitetnom, vrhunskom hranom i poljoprivrednim proizvodima.

Sukladno našim politika, koje su usklađene s politikama udruženja EU poljoprivrednika Copa Cogeca, želja nam je da sa gradonačelnikom i suradnicima održimo sastanak kako bi dobili uvid u nove politike grada Zagreba i odnos prema domaćim proizvođačima te kako bi prezentirali naš rad i strategiju kratkih lanaca opskrbe za potrošače grada hranom i poljoprivrednim proizvoda domaćih proizvođača, ističu u HPK.



“Poznato je kako je EU pred usvajanjem nove Zajedničke poljoprivredne politike koja je dio Zelenog plana i dvije ključne strategije od Polja do stola i Strategije o bioraznolikosti, a HPK nastoji sa svim dionicima postići društveni dogovor oko zajedničke promocije domaće proizvodnje. Hrvatska poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja hrane proteklih je godina na udaru snažne globalne konkurencije koja prodaje svoje proizvode često po dampinškim cijenama na policama trgovina (koje su u većinu u stranom vlasništvu), a domaći proizvođači sve teže dolaze do police trgovine, čime su građani Zagreba uskraćeni za jedan kanal prodaje i dostupnosti domaćih proizvoda”, naglasio je Jakopović.

HPK gradu Zagrebu želi pružiti svu potrebnu podršku, savjete i da se u suradnji s poljoprivrednicima zajedno pokuša osmisliti manifestacije koje bi mogle poboljšati dostupnost domaćih proizvoda za građane grada Zagreba, po standardima koji će zadovoljiti sve EU kriterije i kriterije zaštite prostora i grada.

Isto tako HPK želi da se poboljša dostupnost domaćih proizvoda i hrane na zagrebačkim Tržnicama gdje se vrlo često nalaze uvozni proizvodi koji dolaze preko prekupaca, ali i da se bolje provode kontrole proizvoda koji se nalaze na tržnicama s ciljem zaštite potrošača.

Komentari