Kineski podaci spustili cijene nafte blizu 95 dolara

Pixabay

Cijene nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu 95 dolara zbog razočaravajućih podataka o tvorničkim aktivnostima u Kini i bojazni da će strože mjere zaustavljanja covida omesti oporavak potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 69 centi niža nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 95,08 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 84 centa nižoj cijeni, od 87,06 dolara.

Trgovce je na početku tjedna zabrinuo podatak o padu aktivnosti u kineskoj industriji u listopadu, prema danas objavljenom službenom istraživanju, zbog smanjene globalne potražnje i strogih mjera suzbijanja covida 19.

Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu.



“Kada su u pitanju naftna tržišta, pad indeksa menadžera nabave (PMI) nadovezao se u Kini na post-kongresni blues. Nije teško povezati slabiji PMI s kineskom politikom nulte tolerancije prema covidu”, rekao je Stephen Innes iz SPI Asset Managementa.

“Sve dok se odlučno provodi, trgovci koji špekuliraju s rastom cijena bit će u defanzivi”, dodao je Innes.

Kineski gradovi pojačavaju covid-ograničenja, što prigušuje nade da će se potražnja oporaviti, tumači Reuters.

Kineski uvoz sirove nafte pao je u razdoblju od siječnja do rujna za 4,3 posto, prvi puta od 2014. godine, a možda i dulje.

Eurozona pak vjerojatno ulazi u recesiju, uz najveći pad poslovne aktivnosti u listopadu u gotovo dvije godine, prema istraživanju S&P Globala. Sve veći troškovi života tjeraju potrošače na oprez i štete potražnji.

Europska središnja banka planira istodobno ponovo podići ključne kamatne stope, čak i ako time gurne eurozonu u recesiju i potakne političko nezadovoljstvo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) povisila je pak u ponedjeljak prognoze srednjoročne i dugoročne potražnje za naftom i procijenila da podmirivanje potražnje zahtijeva 12,1 bilijun dolara dolara ulaganja, unatoč energetskoj tranziciji.

Naftni kartel nije danas objavio koliko je u petak stajao barel košarice nafte njegovih članica. U četvrtak stajao je 94,73 dolara.

 

Komentari