Kreće isplata mirovina u Hrvatskoj: Dio građana će se razveseliti iznenađenjem na računu

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ova je godina donijela brojne promjene za umirovljenike. Neki od njih dobit će uskoro više novca nego dosad, čak i bez usklađivanja. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je objavio kako će isplata mirovina za siječanj korisnicima bankovnih računa započeti 8. veljače, piše Dnevno.hr. 

Podsjetili su i na dvije zakonske promjene koje će nekima donijeti više novca. Izmjenama Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju povećan je dodatak na mirovinu s 20,25 posto na 27 posto za 13.136 korisnika osnovnih mirovina, odnosno dijela mirovina iz prvog stupa ako su odabrali isplatu mirovina iz oba stupa. Ova izmjena donijet će im u prosjeku 16,59 eura.

Kako smo ranije pisali, čak 80 posto onih koji su 2023. godine otišli u mirovinu odabralo je opciju po kojoj je prebacilo svu svoju štednju iz drugog stupa u prvi i zatražilo isplatu na taj način. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike stoga nastoji podići atraktivnost kombiniranih mirovina, odnosno navesti ljude da u većoj mjeri odabiru mirovine iz prvog i drugog stupa koje su, barem zasad, uglavnom nešto niže od mirovina koje se dobivaju prelaskom u prvi stup. Podizanje dodatka je samo jedan od načina na koji to nastoje učiniti.

Foto : Vlado Kos / CROPIX

Cjelovite mirovine po posebnim propisima

Još 109.658 umirovljenih po posebnim propisima dobit će povrat od pet posto mirovina koje su im umanjene još 2010. godine Zakonom o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju. Taj je Zakon s 1. siječnjem prestao važiti zbog čega je HZMO po službenoj dužnosti ponovno odredio nove iznose mirovina za ovu skupinu umirovljenika.



Podsjetimo, bivša premijerka Jadranka Kosor je spornim zakonom  sve mirovine po posebnim propisima veće od 3500 kuna (464,53 eura) umanjila za najviše 10 posto ili razliku od iznosa mirovine do spomenutih 3500 kuna. Taj je zakon izmijenjen tek prošloga ljeta, pa su brojni umirovljenici po posebnim propisima, među kojima je najveći broj hrvatskih branitelja, već tada dobili povrat prvih pet posto svojih mirovina.

HZMO je sve mirovine obračunao po službenoj dužnosti. Za dodatne informacije, napominju, građani im se mogu obratiti radnim danom od 8 do 16 sati putem infotelefona 01/45 95 011 i 01/45 95 022 ili sve podatke pronaći na njihovoj internetskoj stranici.

Komentari