Krenuli otkazi u privatnom sektoru, poduzetnici očajni zbog Vladinih mjera

U privatnom sektoru već su ovih dana krenuli otkazi jer je mnogim djelatnostima onemogućen rad zbog širenja pandemije koronavirusa. Kolike će biti konačne štete, u ovom je trenutku nemoguće procijeniti jer se ne zna koliko će trajati ograničenja rada i putovanja, no najveću štetu će sasvim sigurno imati mali i mikro poduzetnici koji su zapravo kralježnica ekonomije, piše Index.

Prema podacima iz 2018., mali i mikro poduzetnici čine 98 posto poslovnih subjekata i 52,6 posto zaposlenih i, ako ih nadolazeća kriza pokosi, ne treba posebno objašnjavati što će se dogoditi s brojem nezaposlenih.

Vladine mjere za gospodarstvo naišle su uglavnom na negativne reakcije poduzetnika. Hrvatska ni u dobrim vremenima nije baš povoljno okruženje za poslovanje, a to posebno dolazi do izražaja u krizi.

‘Ove mjere definitivno ništa ne olakšavaju, nego nam samo odgađaju propast’

Ivana Matić, direktorica Woman in Adria, inkubatora ženskog poduzetništva, za Index kaže da ovo što je vlada predvidjela kao pomoć gospodarstvu predstavlja samo odgađanje propasti.



“Ove mjere definitivno ništa ne olakšavaju, nego nam samo odgađaju propast. Vidjeli smo dobre primjere upravljanja krizom u zdravstvu i ponadali se da smo u svim resorima spremni za reset. U ovoj situaciji nam treba solidarnost, da se javni sektor odrekne 10 posto svojih plaća i da se to usmjeri u olakšanje malim poduzetnicima da opstanu, dugoročno bi to puno pomoglo. Uništili su poduzetnike početnike, sad će uništiti apsolutno sve i javnom sektoru se sljedeće godine isto ne piše dobro. Nećemo imati rast prihoda od kojih možemo financirati nova zaduženja. Sad odmah treba i svim poduzetnicima početnicima nevezano za pravni oblik ukinuti sva davanja za poreze i doprinose samo da opstanu i da sljedeće godine u ovo vrijeme imamo žive poslovne subjekte koji mogu dalje rasti”, rekla je Ivana Matić.

Kaže da su najveći problem u ovoj situaciji porezi i doprinosi koji čine gotovo polovicu troškova plaća.

“Cijele dane komuniciramo ne samo s poduzetnicama početnicama nego i najboljim hrvatskim poduzetnicama i sve su na koljenima. To su poduzetnice s vrhunskim bonitetom, nikad nisu bile u blokadi niti kasnile s plaćanjima državi. Godinama su stvarale nešto, sad bi trebale potrošiti godine da se izvuku iz dugova u koje nas država želi gurnuti. Nema još otkaza, ali novca za isplatu plaća ima još za mjesec dana u najboljem slučaju. Vlasnice mikro, malih i srednje velikih tvrtki preklinju da se Vlada odrekne poreza i doprinosa za nekoliko mjeseci da im ostane dovoljno novca za plaće i troškove što duže jer se gospodarska aktivnost neće odmah vratiti na zadovoljavajući nivo. Mjera za sufinanciranje dijela plaća je u redu ako će se odnositi na sve, što još ne znamo, da iz ostatka kapitala koji trenutno imamo možemo u sljedećih nekoliko mjeseci platiti razliku neto plaće i ostale troškove poslovanja. S obzirom na to da su porezi i doprinosi gotovo polovica troška plaća, to opterećenje ne možemo podnijeti”, upozorava Ivana Matić.

Mjere koje bi pomogle: Zamrzavanje obveza za PDV, otpis poreza i doprinosa za sljedeća tri mjeseca, otpis parafiskalnih nameta…

Dodaje i da, prema anketi Woman in Adria, 86 posto poduzetnica već osjeća negativne utjecaje koronavirusa na poslovanje, a 88 posto ih već osjeća pad prometa i narudžbi veći od 50 posto.

Što se tiče mjera koje bi trebalo hitno, već danas donijeti za opstanak malih i mikro poduzetnika, predlaže zamrzavanje obveze za PDV – PDV koji je trenutno dospio je nužan za isplatu plaća, sve što će sjesti na račun u sljedećih mjesec, dva treba za plaće koje su već smanjili i za ostale nužne troškove koje su minimizirali.

“Uz to, treba otpisati obveze za poreze i doprinose minimalno sljedeća tri mjeseca – nikakva odgoda niti zaduživanje za poreze i doprinose nam ne koristi jer nećemo te obveze moći platiti u sljedećih godinu, dvije”, istaknula je Ivana Matić.

Dodala je kako treba osloboditi sve poduzetnike početnike do tri godine poslovanja svih poreza i doprinosa. “Borili smo se da se barem vlasnike trgovačkih društava oslobodi obveze zapošljavanja na puno radno vrijeme, situacija je takva da se mora osigurati da ima uopće poduzetnika u bilo kojem obliku sljedeće godine u ovo vrijeme”, rekla je Ivana Matić.

Potrebno je otpisati i sve obvezne članarine i davanja za ovu godinu, piše Index.

Komentari