KUNA ODLAZI U POVIJEST! Ministar Primorac i guverner Vujčić s bankomata podigli prve ‘hrvatske’ eure

Foto: Zagreb.info

Nakon gotovo tri desetljeća, kuna odlazi u povijest, a euro je postao službena hrvatska valuta. Hrvatska je 20 zemlja Europske unije koja je uvela euro kao službenu valutu i to prema tečaju konverzije 1 EUR = 7,53450 HRK.

Novčanice i kovanice eura inače su službeno puštene u optjecaj prije točno 21 godinu, a sada će tu valutu u svojim novčanicima imati i hrvatski građani.

U povodu ulaska Hrvatske u eurozonu pola sata poslije ponoći medijima su se obratili financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, nakon čega su na obližnjem bankomatu podigli prve “hrvatske” eure.

“Danas je ovo važan i povijestan dan za Hrvatsku. Nakon manje od 10 godina smo išli u eurozonu i sada ćemo biti brže integrirani u europske gospodarske procese”, rekao je Primorac zahvalivši se svima koji su radili na uvođenju eura i istaknuvši kako će nam euro u ovim turbulentnim vremenima pružiti jednu sigurnost.



“Sve je napravljeno prema planu. Svi procesi teku nesmetano. Preko 95 posto bankomata je opskrbljeno eurima”, rekao je ministar, prenosi Dnevno.hr

‘Euro nije čaroban štapić’
Građanima se obratio i guverner Vujčić koji je priznao kako mu kao guverneru nije bilo lako oprostiti se od kune.

“Sretan sam što je gotov projekt koji smo započeli prije 5 godina. Iako se tada nije činilo da ćemo to tako brzo završiti, sve smo napravili u rekordnom roku. Euro nije čarobni štapić koji će riješiti naše probleme, ali će nam u tome pomoći”, rekao je guverner.

“Kuna odlazi danas u povijest. Sve ovo vrijeme nas je dobro služila, bila je stabilna. S ponosom odlazi u povijest i zapamtiti ćemo je samo po dobrome”, istaknuo je guverner.

Nakon obraćanja ministar Primorac i guverner Vujčić su krenuli prema obližnjem bankomatu gdje su obojica po prvi put izvadili novu valutu, svaki po 50 eura.

“Drago mi je da pokazujemo da bankomati rade”, izjavio je Vujčić tom prilikom.

 

Komentari