Ljubo Jurčić o visokim cijenama hrane: Svi koriste situaciju, ne samo trgovci

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Nastavak rasta cijena hrane u Studiju N1 televizije komentirao je profesor i ekonomski analitičar Ljubo Jurčić koji kaže da još uvijek, unatoč smanjenju inflacije, trgovci, dobavljači i ostali u cijelom lastu snabdjevanja – koriste situaciju.

“Prvo kad gledamo općenito, potražnja za hranom je neelastična roba. Potražnje za hranom se ne možete odreći. Tako je isto s gorivom”, kaže Jurčić i dodaje da bez političkog pristiska vlade neće intervenirati u cijene.

Kaže da građani tijekom dugih kriza prvo odriču stvari koje im nužno ne trebaju, ali da nezadovoljstvo zbog nemogućnosti kupovine neke robe to kompenziraju kupovinom većih količina hrane.

Kaže da će rast hrane se nastaviti jer većina kompanija još nije nadoknadila gubitke iz lockdowna. “Onaj tko može,koristi situaciju da diže cijenu na robi kojoj potražnja ne pada, da bi nadoknadio gubitke”, smatra Jurčić.



Govorio je da i pritiskom država na velike kompanije koje snabdjevaju tržište u milijarda eura postižu tzv. “nevidiljive kompenzacije”.

“Postoji nevidljivi dogovori zbog kojih se cijena kritičnim artiklima spustila kako bi se pokazala socijalna osjetljivost, a što neće bitno utjecati na profit kompaniija, ali to razumjevanje između tih kompanija i vlade znači da će im vlade eventualno smanjenje profita kompenzirati kroz određene koncesije”, kaže Jurčić.

Jurčić kaže da svi koriste trenutak. “Ne samo trgovci, već i dobavljači. Svi u lancu snabdjevanja koriste situaciju da za sebe dobiju što više”, kaže Jurčić.

Komentari