MARIĆ O CIJENAMA GORIVA: Kao što smo najavili danas smo svjedočili padu maloprodajnih cijena pogonskih goriva

U travnju moramo predati Europskoj komisiji program konvergencije. To je prilika kada radimo taj makroekonomski model s ažuriranim i na neki način uvrštenim zadnjim našim promišljanjima i razmišljanjima o projekcijama. Trenutačno, uz gospodarski rast je trenutačno jednako važno pitanje same inflacije. Protekla dva mjeseca inflacija je nastavila ubrzanje. Naša očekivanja su da će se taj trend nastaviti, izjavio je ministar financija Zdravko Marić, prenosi HRT.

– Danas smo svjedočili padu, korekciji na niže, maloprodajnih cijena pogonskih goriva. Tako smo i najavljivali. O svakoj od tri komponente cijene da se uvijek razgovarati, rekao je ministar Marić.

Imamo cijenu koštanja, zajedno s maržom i svim onim što zaračunavaju proizvođači i distributeri. Imamo trošarinski sustav koji je korigiran na različite načine, s jedne strane kroz smanjivanje opće trošarine, kako za dizel i benzin, tako i ovaj dio koji se tiče naknade za dio goriva, kazao je.

Niže cijene goriva rezultat su ukidanja tzv. zelene naknade i pojeftinjenja naftnih derivata na Mediteranskom tržištu.



– Hrvatska na nju ne može utjecati, kao ni brojne druge zemlje. Dakle, ukoliko ostane na ovoj razini onda možemo sigurno očekivati i to smirivanje tih pritisaka, ali isto tako kao i svo ovo vrijeme biti spremni, ako dođe do nekih značajnijih pogoršanja, da opet po potrebi moramo biti tu, kazao je.

Odgovarajući na pitanje o hrani i sve većoj bojazni kod ljudi da bi moglo doći do nestašice, ministar Marić je rekao da su jasni i nedvosmisleni signali došli iz krugova koji se tiču maloprodaje hrane, ali i stručne javnosti. Smatra da je razumljiva zabrinutost građana, ali napominje da nema nikakve potrebe za nikakvim ishitrenim, naglim mjerama ili aktivnostima.

– Naši opskrbni lanci su dobri. Što se tiče hrane, neće doći do problema u opskrbi, odnosno do nekakve nestašice. Razumljiva je reakcija građana, ali mislim da im jednostavno treba dati argumentirano obrazloženje da nema potrebe za ishitrenim reakcijama.

Komentari