Milanović: Inflacija uništavala ljude koji su živjeli od plaće

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Inflacija je nešto što me brine najviše, jer njezini uzroci su samo djelomično rat u Ukrajini, ali bazično to je monetarna politika i sve ono što se događa posljednjih deset godina – novac praktički postaje besplatan i dostupan svakome, a onda ima vrijednost kao i sve ono što je previše dostupno, poručio je predsjednik Zoran Milanović na obilježavanju 30. godišnjice osnutka Matice hrvatskih sindikata.

– Vaš sindikat je sindikat javnog sektora, sindikat kojem svaka vlast želi biti dobar poslodavac. Nitko s pozicije javne vlasti ne polazi s namjerom da naškodi zaposlenicima u javnom sektoru. U nekim razdobljima to je lakše, u nekima teže, u nekima nemoguće, rekao je predsjednik Milanovića predstavnicima treće po veličini sindikalne središnjice u Hrvatskoj koja okuplja 10 sindikata s preko 60.000 članova u zdravstvu, predškolskom odgoju, školstvu, znanosti i visokom obrazovanju, pravosuđu, djelatnosti mirovinskog osiguranja i bankarskim djelatnostima.

“Inflacija se vratila nakon niza godina”

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović podsjetio je na razdoblje s početka prošlog desetljeća i na financijsku krizu kada su se morala ukidati određena zatečena prava.



– Bilo je grozno jer je novac bio skup. Rejting agencije su nam krojile plaće i govorile koliko smo podobni, pogodni i sigurni kao oni koji uzimaju kredit. Vrlo brzo je bilo vidljivo da su kriteriji tih rejtinga proizvoljni. To se promijenilo, ova vlada čitavo vrijeme živi u epohi nevjerojatno jeftinog novca, rekao je Predsjednik te istaknuo kako se inflacije vratila nakon niza godina u kojoj inflacije nije bilo.

Inflacija u socijalizmu

Govoreći o inflaciji u socijalizmu, kazao je kako je ona uništavala ljude koji su živjeli od plaće.

– U onom društvenom sistemu vlasništva, onaj tko je živio od plaće, tko je bio učitelj, učiteljica, liječnik, sudac, državni činovnik, taj je živio na udaru i kontinuiranom rastu inflacije, rekao je Predsjednik te podsjetio kako smo od 1993. godine, kada je Hrvatska usvojila svoj proturecesijski, stabilizacijski program te fiksirala tadašnji hrvatski dinar, živjeli bez inflacije.

– Zaboravili smo kako to izgleda. I evo nakon puno godina i prvi puta u novijoj hrvatskoj državnoj povijesti, imamo inflaciju preko 10%. Kada imate besplatan novac, kada je kamata takva da se svatko može zadužiti, onda se do novca dolazi jednostavnije nego ikada i krediti su jeftiniji nego ikada, državi je jednostavnije nego ikada, pojasnio je predsjednik Milanović te spomenuo kako inflacija nije ista u cijeloj Europi pa ni u euro zoni što je poseban fenomen koji govori o neuravnoteženosti i neujednačenosti među državama.

“Više borbe i budite uporni”

Zaključno, članovima Matice hrvatskih sindikata poručio je da se moraju nadmetati, tražiti svoju pravdu i pravicu te im zaželio uzajamno razumijevanje u pregovorima s vladom.

– Više borbe i budite uporni, ali shvatite na kraju da vlada ima svoja ograničenja i da bi vam najradije dala sve, ali nema, zaključio je predsjednik Milanović.

Piletić: Uspjesi sindikata su zajednički

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić ustvrdio je da su uspjesi sindikata zajednički jer rezultati koje su postigli tiču se svih.

– Svega smo nekoliko dana od kolektivnog pregovaranja, podsjetio je ministar, najavivši da će idući tjedan na Vladi biti formiranje pregovaračkog tima.

Idemo ka konkretizaciji što znači ugovaranje povoljnijih prava za članove reprezentativnog sindikata koji se već 30 godina bore za bolji položaj radnika, dodao je.

Poručio je da Vlada želi biti socijalni partner, ne na papiru i formalno, nego riječima i konkretnim djelima, zajedničkim inicijativama i sudjelovanjem na GSV-u.

Istaknuo je da je donesen zaključak da se ide u izradu Akcijskog plana za jaču pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima od onih 45 posto, kako bi došli do europskih ciljeva i do 80 posto pokrivenosti kolektivnim ugovorima.

Izaslanica i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec kazala je da u Gradu Zagrebu socijalni dijalog sa sindikatima nastoje unaprijediti na načelima otvorenosti, fair play-a, strukturiranog dijaloga i odgovornog partnerstva.

– Matica je, uz druge sindikate jasno poručila da Hrvatska može i mora bolje i to je izvor i našeg angažmana u Gradu Zagrebu, rekla je.
Šprem: Matica je svakim danom sve brojnija

– Konstantni gospodarski izazovi drže nas pripravnima za prve naznake prelamanje krize naših članova. U takvim situacijama sindikati moraju čvrsto reagirati, surađivati i biti ustrajni u svojoj misiji”, kazala je predsjednica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem.

Poručila je da je potrebno jedinstvo sindikata javnog sektora, ali jednako tako jedinstvo radnika i sindikata u javnom i privatnom sektoru.

Navela je da Matica svakim danom postaje sve brojnija pa vjeruje da će se u narednim godinama njihov glas čuti još jače.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je da vrijeme koje dolazi neće biti lako te da je nužno zajedništvo, kao i da se ne smije dopustiti da se osipa članstvo, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuo je da su sindikati Matice spremni na borbe, štrajkom ostvarivati svoja prava.
Na svečanosti su još govorili i glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović te državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

Komentari