Ministar otkrio tko će sve plaćati novi porez: Svatko od nas treba podnijeti dio tereta ove krize

Damjan Tadic/Cropix

Ministar financija Marko Primorac predstavlja nacrt prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit koji se upućuje u javno savjetovanje.

O porezu je na sjednici Vlade danas govorio i premijer Andrej Plenković.

“U javno savjetovanja šaljemo Zakon o dodatnom porezu na dobit. To znači da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bila solidarni doprinos. Naglašavam, ovo je kriza koja zahtijeva da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Ne radi se o kažnjavanju onih koji su uspješni”, poručio je Plenković.

Oni čiji je prihod bio veći od 300 milijuna kuna plaćat će ekstraprofit’
Primorčevu konferenciju za medije pratite nakon sjednice Vlade.



“Ovaj porez je prije svega namijenjen redistribuciji profita poreznih obveznika koji će u 2021. godini ostvariti razine profita koji su značajni. U okolnostima u kojima svatko od nas treba podnijeti dio tereta ove krize i pomoći svima kojima je pomoć potrebna”, rekao je Primorac.

“Oni čiji je prihod bio veći od 300 milijuna kuna plaćat će ekstraprofit”, dodao je.

“U ovom procesu nam je bitna transparentnost. Detaljno ćemo obrazložiti prihode koje ćemo prikupiti i na što će se distributirati, na najugroženije”, kaže ministar.

‘U našem sustavu oporezivanja dobiti, već postoje dvije stope i dva praga’
Ministar je najavio i da će prijedlog Zakona danas biti upućen u javno savjetovanje.

“Nadamo se da će kroz savjetovanje i saborsku proceduru donijeti konačni zakon koji će biti prihvatljiv i da će on biti prihvatljiv i poreznim obveznicima koji će ga plaćati”, rekao je te još jednom napomenuo da se ne radi o kažnjavanju.

“U našem sustavu oporezivanja dobiti, već postoje dvije stope i dva praga. Mi ovim porezom u ovoj kriznoj situaciji uvodimo defacto još jedan prag i još jednu stopu. Tu stopu možemo promatrati kao kliznu stopu”, kazao je.

Objasnio je da se tiče svih pravnih osoba, a ne samo energetskog sektora
“Kad zbrojite sve to skupa, ako je nekome dobit primjerice rasla u 2022. 50 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek, njegova efektivna stopa poreza na dobit bi bila 24 posto. U ovj situaciji kriznoj, kada svi trebaju podnijeti dio tereta kriza, smatramo da je prijedlog ovakvog poreza utemeljn na načelima jednakosti i pravednosti”, dodaje ministar.

Objasnio je da se tiče svih pravnih osoba, a ne samo energetskog sektora.

“Mi ćemo ih koristiti isključivo za pomoć najugroženijima, dakle ne za punjenje državnog proračuna”, rekao je Primorac.

 

Komentari