Ministarstvo gospodarstva od velikih trgovaca traže sniženje cijena, Konzum prihvatio prijedlog: Danas sastanci u Vladi

Foto: Tonci Plazibat / Cropix

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja od velikih trgovaca će tražiti da vrate veći dio cijena za neke od 360 namirnica iz osnovne košarice koji se nalaze u aplikaciji Kretanje cijena, i to na one razine koje su bile 31. prosinca prošle godine, prije uvođenja eura.

Danas se u Vladi očekuju sastanci s deset najvećih trgovačkih lanaca.

Prvi je u ministarstvo došao Fabris Petruško iz Fortenove koji je nakon sastanka objavio da su imali vrlo korektan razgovor s ministrom Filipovićem.

“Razgovarali smo, mislim da ćemo postići dogovor. Sačekat ćemo konačan prijedlog i mislim da ćemo podržati ono o čemu smo danas razgovarali”, rekao je Peruško.



Najviše rasle cijene povrća
Podaci iz aplikacije Kretanje cijena pokazuju da je potrošačka košarica od više od 360 proizvoda od kraja prošle godine do danas kod nekih trgovaca, poput Tommyja, skuplja za čak 5,8 posto. U istom razdoblju košarica je u Konzumu skuplja za 3,67 posto, a u KTC-u za 5,39 posto.

Od kraja prošle godine najviše su rasle cijene povrća. Tako je pet kilograma krumpira u većini velikih trgovačkih centara skuplje za 50 posto u odnosu na 31. prosinca prošle godine, a crveni luk skuplji je za 73 posto.

Komentari