Ministarstvo predlaže uvođenje potpore za modernizaciju poslovnih procesa

Ilustracija

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u javnu raspravu uputilo je izmjene zakona o poticanju ulaganja. Predlaže se uvođenje nove potpore – za modernizaciju poslovnih procesa.

Ta bi se poticajna mjera prema prijedlogu ministarstva odobravala za automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju proizvodno-prerađivačkih procesa a odnosila bi se na projekte ulaganja isključivo u proizvodno-prerađivačkom sektoru, odnosno na projekte ulaganja u proizvodno-prerađivačkim aktivnostima.

Osnovna namjena potpore je unapređenje tehnološke razine poslovnih procesa unutar proizvodno-prerađivačke industrije i njena transformacija prema tehnološkoj razini industrije 4.0

Ministarstvo uz ostalo predlaže i čvršće definiranje pojma neaktivne imovine u vlasništvu Republike Hrvatske za koju se namjeravaju koristiti potpore za projekte ulaganja kroz njezinu gospodarsku aktivaciju. Pod tim pojmom ne bi se smatrala neaktivna imovina u državnom vlasništvu koja ima neriješene vlasničko-imovinske odnose, odnosno na kojoj postoji bilo koja vrsta upisanog tereta, te koja u naravi ima status poljoprivrednog, šumskog ili turističkog zemljišta



Potpora u iznosu od gotovo 43 milijarde kuna

Prema podacima navedenim uz prijedlog izmjena zakona o poticanju ulaganja, planirana visina ulaganja prema zakonodavnom okviru za poticanje ulaganja koja se odnosi na 1.041 projekt ulaganja (odobreni projekti i projekti u obradi) iznosi gotovo 43 milijarde kuna uz planirano otvaranje gotovo 25.000 novih radnih mjesta.

Od toga se više od 21,1 milijardi kuna i 9.655 novih radnih mjesta odnosi na projekte ulaganja velikih poduzetnika, dok se 21,8 milijardi kuna uz planirano otvaranje 15.133 nova radna mjesta odnosi na male i srednje poduzetnike.

Ukupna vrijednost 453 odobrena projekta ulaganja iznosi 20,9 milijardi kuna uz otvaranje 14.606 novih radnih mjesta.

Najviše prijavljenih projekata realizira se u Gradu Zagrebu (191), Splitsko-dalmatinskoj (124), Zagrebačkoj (90) Varaždinskoj (73), Istarskoj (59) i Međimurskoj županiji (56).

Potvrdu o statusu korisnika potpore za ulaganje do kraja trećeg kvartala 2019. godine je dobilo 469 poduzetnika i to 446 trgovačkih društava i 23 obrta, odnosno 218 malih, 137 srednjih i 114 velikih poduzetnika.

Od ukupnog broja korisnika, njih 15 je u međuvremenu odustalo od projekta ulaganja, dok je jedan poduzetnik iskoristio cijeli maksimalni intenzitet potpore za ulaganje kroz EU fondove.

Komentari