MMF blago podigao prognozu rasta za svjetsko gospodarstvo

Foto: Twitter

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u utorak podigao prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, ukazujući na jačanje osobne i javne potrošnje i niže cijene energije i robe.

MMF za ovu godinu prognozira rast svjetskog gospodarstva od 3,1 posto, za 0,2 postotna boda snažniji no što su očekivali prošle jeseni. U 2025. aktivnost bi trebala porasti gotovo istim tempom, potvrdili su procjenu iz listopada.

Usporedbe radi, prosječan rast svjetskog gospodarstva u razdoblju od 2000. do 2019. iznosio je 3,8 posto.

MMF-ove zimske prognoze obuhvaćaju samo najveća gospodarstva i skupine gospodarstava.



Poboljšane izglede pripisuju snažnijoj osobnoj i javnoj potrošnji, unatoč zaoštrenim monetarnim uvjetima, i pojačanom aktiviranju radne snage, Izdvajaju i poboljšanje u opskrbnim lancima i niže cijene energije i robe.

– Ažurirane svjetske gospodarske prognoze pokazuju da se nazire “meko prizemljenje”, ali ukupni rast i globalna trgovina i dalje su ispod povijesnog prosjeka, rekao je glavni ekonomist MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas.

Globalna trgovina trebala bi porasti za 3,3 posto u 2024. i za 3,6 posto u 2025., znatno ispod povijesnog prosjeka od 4,9 posto. Uteg rastu bit će oko 3000 trgovinskih ograničenja, uvedenih u 2023., smatraju.

Potvrdili su listopadsku prognozu ukupne inflacije u ovoj godini od 5,8 posto. Snizili su pak procjenu za a 2025., za 0,2 postotna boda, na 4,4 posto.

– Kad bi se izuzela Argentina, inflacija bi bila još niža, rekao je Gourinchas.

Posustala eurozona

Najviše su poboljšali prognozu za američko gospodarstvo, kojem sada predviđaju rast od 2,1 posto u 2024., za 0,6 postotnih bodova snažniji nego su predviđali u jesenskim projekcijama. U 2025. trebao bi usporiti na 1,7 posto.

Poboljšanje izgleda za SAD Gourinchas pripisuje fiskalnoj potpori i snažnoj osobnoj potrošnji. MMF je upozorio Washington da su američke subvencije domaćim proizvođačima možda predstavljaju kršenje globalnih trgovinskih propisa, dodao je.

Gospodarstvo eurozone trebalo bi pak u ovoj godini porasti 0,9 posto, nešto slabije no što je MMF procijenio u listopadu. U 2025. rast bi trebao ubrzati na 1,7 posto, manje-više u skladu s MMF-ovim prognozama od prošle jeseni.

Najvećem europskom gospodarstvu, onom Njemačke, MMF predviđa minimalni rast BDP-a u ovoj godini, za samo 0,5 posto, približno upola slabiji no što su prognozirali jesenas. Iduće godine rast bi trebao ubrzati na 1,6 posto i također biti slabiji no što su do sada prognozirali.

Kineski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za 4,6 posto, za 0,4 postotna boda snažnije nego je pokazivala listopadska projekcija. U 2025. bi rast trebao blago usporiti, na 4,1 posto.

Najsnažnije bi u skupini promatranih zemalja trebalo porasti indijsko gospodarstvo, za 6,5 posto u ovoj i idućoj godini.

Najviše je podignuta prognoza ovogodišnjeg rasta ruskog gospodarstva, za 1,5 postotnih bodova, na 2,6 posto. U 2025. aktivnost bi po MMF-u trebala usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,1 posto.

Komentari