Na europskim burzama cijene dionica porasle, u fokusu događaji u Ukrajini

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje nadi ulagača u pozitivan ishod mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,55 posto, na 7.513 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,11 posto, na 14.576 bodova, a pariški CAC 1,90 posto, na 6.713 bodova.

Podršku tržištima pruža nada ulagača u napredak pregovora između Rusije i Ukrajine, nakon što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij kazao da je spreman razgovarati o neutralnosti zemlje u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom.



I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,7 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,2 i 0,8 posto. U Šangaju su, pak, skliznule 0,4 posto.

Među najvećim je dobitnicima Nikkei indeks jer je jasno da će tamošnja središnja banka još neko vrijeme voditi vrlo poticajnu monetarnu politiku, s obzirom da već danima poručuje da će otkupljivati državne obveznice u neograničenoj količini kako bi spriječila rast prinosa na obveznice.

Pozitivno na tržišta djeluje i pad cijena nafte drugi dan zaredom, što je ublažilo strahovanja od jačanja inflacijskih pritisaka, a time i od agresivnog povećanja kamatnih stopa središnjih banaka.

No, pod pritiskom je burza u Šangaju, što je posljedica restrikcija u tom gradu zbog povećanog broja novozaraženih koronavirusom. Doduše, taj je broj vrlo skroman po ‘zapadnim’ mjerilima, no Kina se drži politike nulte tolerancije koronavirusa.

Kako se radi o financijskom središtu Kine, s više od 26 milijuna stanovnika, ulagači se plaše da bi to moglo usporiti rast cjelokupnog kineskog gospodarstva.

Komentari