Na međunarodnim tržištima cijene nafte iznad 83 dolara

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači smanjivati opskrbu i u drugom tromjesečju, a možda i dulje.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila viša za 1,43 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,34 dolara.

Ugovori s rokovima isporuke u travnju istekli su jučer i zaključili trgovinu sa cijenom od 83,62 dolara.

Na američkom tržištu barel je danas poskupio 1,54 dolara i njime se trgovalo po 79,80 dolara.



Među trgovcima je na kraju tjedna prevladalo uvjerenje da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici ograničavati opskrbu i u drugom tromjesečju.

Odluka bi trebala biti donesena idući tjedan.

Foto: Unsplash

OPEC u veljači crpio 26,42 milijuna barela dnevno

– Ograničavanjem opskrbe do kraja godine poslali bi snažnu poruku i to bi podiglo cijene, objašnjava Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

– Budu li je pak ograničavali do kraja drugog tromjesečja, cijene se neće značajnije promijeniti jer je mogućnost već uračunata u cijene, dodaje Fritsch.

Istraživanje Reutersa pokazalo je da je OPEC u veljači crpio 26,42 milijuna barela dnevno, za samo 90 tisuća barela dnevno više nego u siječnju.

Potporu cijenama pružila je i procjena trgovaca da Saudijska Arabija u travnju neće značajnije mijenjati cijene nafte koju prodaje azijskim kupcima.

OPEC je odvojeno objavio da se jučer cijena barela košarice nafte njegovih članica nije značajnije promijenila i iznosila je 82,01 dolar.

Inflacija u Hrvatskoj u veljači 4,8 posto, najviša u eurozoni

Komentari