Na svjetskim tržištima dolar prema ostalim valutama od početka godine znatno ojačao

Pixabay

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, šestoga zaredom, jer je američka središnja banka najavila daljnje agresivno zaoštravanje monetarne politike kako bi suzbila visoku inflaciju.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,9 posto, na otprilike 104,60 bodova, a u jednom je trenutku dosegnuo i 105,01 bod, novu najvišu razinu od 2002. godine.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 1,3 posto, pa je cijena eura pala na 1,0410 dolara. U jednom je trenutku zaronila na 1,0348 dolara, najnižu razinu od početka 2017. godine.

No, tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je 1 posto, na 129,20 jena.To je već šesti tjedan zaredom kako dolar jača prema košarici valuta, pa je od početka godine porastao oko 9 posto.

Razlozi su očekivanja u vezi povećanja kamata Feda, ali i nestabilnost na tržištima kapitala zbog čega ulagači traže utočište u sigurnijim investicijama.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je prošloga tjedna da borba za kontrolu nad inflacijom neće biti lagana i da će ‘uključivati i neke boli’. Ponovio je da očekuje povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova i na iduće dvije sjednice Feda te poručio: ‘Spremni smo učiniti i više’.

Kako bi suzbio inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u 40 godina, početkom svibnja Fed je povećao ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 posto, nakon što ih je u ožujku povećao za 0,25 postotnih bodova.

Kako se očekuje povećanje kamata i na idućim sjednicama, na tržištu novca procjenjuje se da će do srpnja ključna kamata Feda iznositi između 1,75 i 2 posto, a do kraja godine oko 3 posto.

Dolar – sigurnije utočište
Osim povećanja kamata Feda, podršku dolaru pružila je i nestabilnost na tržištu kapitala zbog čega ulagači traže sigurnije utočište za kapital.

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica oštro pale šesti tjedan zaredom, a ni na drugim burzama u svijetu situacija nije puno bolja.

“Uglavnom još uvijek pratimo tržište koje je prestrašeno zbog barem 15-ak razloga. Tržište dionica zabrinuto je zbog rasta američkog gospodarstva, Europa djeluje, blago rečeno, nespretno, rat u Ukrajini i dalje traje, a Kina inzistira na ovoj politici nulte tolerancije covida… Ništa od toga nije dobro za globalno gospodarstvo, pa i dalje puno investitora ulaže u dolar kao sigurnu valutu”, objašnjava Joseph Trevisani, analitičar u tvrtki FXStreet.com.

Uskoro i povećanje kamata ECB-a
Osim Feda, koji to čini od ožujka, na povećanje kamata priprema se i Europska središnja banka (ECB), koja bi početkom trećeg kvartala mogla završiti svoj program stimulativnog otkupa državnih obveznica, pa bi u srpnju mogla povećati kamatne stope.

“Prvo povećanje kamatne stope uslijedit će određeno vrijeme nakon što se završe otkupi obveznica, što bi moglo značiti nekoliko tjedana nakon toga”, kazala je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

Unatoč tome, tečaj eura pao je na najniže razine prema dolaru u pet godina jer se vjeruje da će tempo povećanja kamata ECB-a biti znatno sporiji nego Feda.

Osim toga, europska je valuta pod pritiskom od početka ruske invazije na Ukrajinu jer su ulagači zabrinuti zbog energetske sigurnosti Europe, visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva eurozone, Index.hr.

Komentari