Na Zagrebačkoj burzi očekuje se mirno trgovanje i skroman promet

Srdjan Vrancic / CROPIX

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje mirno trgovanje i skroman promet, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon tri dana rasta.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex je jučer porastao za 0,41 posto, na 1.994 boda, a Crobex10 za 0,23 posto, na 1.144 boda.

Osim Crobexindustrije, i svi su sektorski indeksi jučer porasli, a najviše Crobexkonstrukt, 3,6 posto.



Redovni promet dionicama iznosio je 4,37 milijuna kuna, što je 1,45 milijuna kuna manje nego dan prije.

– Crobexi su jučer porasli treći dan zaredom, no promet je ponovno bio slab. Najveće dobitnice i gubitnice bile su dionice koje su inače manje likvidne. Značajnijih vijesti koje bi potaknule šire tržište nije bilo, pa se letargija nastavlja, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet ostvaren je jučer dionicom Zagrebačke banke, 1,07 milijuna kuna, uz rast cijene od 0,63 posto, na 63,40 kuna.

Povlaštenom dionicom Adris grupe trgovalo se za 512 tisuća kuna, uz nepromijenjenu cijenu od 360 kuna.

Po prometu je slijedila dionica Turisthotela s 434 tisuće kuna i nepromijenjenom cijenom od 4.340 kuna.

Za najvećih 13,04 posto, među trgovanijim dionicama porasla je dionice CIAK grupe, a dionici MON PERIN-a cijena je porasla za 5,26 posto. Dionica SPAN-a poskupjela je, pak, za 3,09 posto.

Rast cijene za 1,89 posto zabilježila je dionica Vira. Iz te su tvrtke putem burze objavili kako je okončan dugogodišnji spor te tvrtke i države, odnosno Ministarstva poljoprivrede, koji je vezan uz rješenja o raspodjeli nacionalne proizvodne kvote za šećer iz 2012. i 2014. godine.

Slijedom toga, Ministarstvo će Viru na ime naknade štete jednokratno isplatiti iznos od 31 milijun kuna, pri čemu Viro snosi sve svoje troškove sudskih postupaka u vezi s tim sporom, izvijestili su iz virovitičke tvornice šećera.

Značajnijih padova cijena među likvidnijim dionicama jučer nije bilo.

Na ZSE-u se jučer trgovalo s ukupno 34 dionice, pri čemu je cijena njih 19 porasla, devet pala, a šest ostala nepromijenjena.

– I danas očekujem slično trgovanje kao i prethodnih dana, a vidjet ćemo hoće i indeksi završiti u blagom plusu ili minusu, kaže Roman Rinkovec.

Navodi i to da do kraja godine preostaje još samo pet dana trgovanja na burzi, s obzirom na predstojeće blagdane i prilagodbu trgovanja u eurima 29. i 30. prosinca.

Pažnju ulagača mogle bi danas privući dionice banaka, s obzirom na jučerašnju odluku Vrhovnog suda o kreditima u švicarskim francima koji su konvertirani u euro, a prema kojoj građani imaju pravo na isplatu pripadajućih zateznih kamata na preplaćene iznose.

Oprez na svjetskim burzama

A na svjetskim se burzama posljednjih dana trguje oprezno zbog usporavanja rasta gospodarstava i povećanja kamata središnjih banaka.

Tako su na većini europskih burzi cijene dionica jučer blago pale, dok su na Wall Streetu blago porasle, nakon četiri dana oštrog pada.

Komentari