Najavljen četvrti paket mjera pomoći Vlade: Težak je 1,7 milijardi eura, a bit će obuhvaćene sve kategorije građana

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

O novome, četvrtom paketu mjera pomoći hrvatske Vlade, ‘teškom’ 1,7 milijardi eura, u subotu je u Varaždinu govorilo troje HDZ-ovih saborskih zastupnika, Nadica Dreven Budinski, Damir Habijan i Siniša Jenkač, koji su istaknuli da će mjerama biti obuhvaćene sve kategorije građana.

“Smisao je tih mjera prije svega smanjiti inflatorni pritisak na građane te potporama i mjerama pomoći i poduzetništvu, što je apsolutno za svaku pohvalu”, rekao je Habijan, koji je podsjetio da je vrijednost dosadašnjih triju mjera iznosila 5,1 milijarde eura.

Spomenuo je umirovljenike kojih je, rekao je, gotovo 700.000 i za koje su osigurane mjere u vrijednosti 64 milijuna eura, kao i povećanje koeficijenta za slobodne umjetnike, a poseban je naglasak stavio na naknade za troškove energije kazavši da će gotovo 70. 000 osoba koje su u statusu ugroženog kupca energenata imati pravo na podmirivanje troškova te da se mjesečna naknada s dosadašnjih 66 povećava na 70 eura.

Habijan je istaknuo i da je ukupna vrijednost svih četiriju paketa mjera pomoći Vlade, dvaju u 2020. godini, jednog lanjskog te ovog najnovijeg, 247 milijuna eura.



I Nadica Dreven Budinski uvjerena je da će Vlada RH novim paketom mjera uvelike pomoći građanima i gospodarstvenicima da se lakše nose sa svim izazovima ovih kriznih vremena.

“Imali smo i pandemiju i velike potrese, što je dodatno stvorilo troškove našoj Vladi, no kao što vidimo, Vlada odgovorno odgovara na sve izazove”, rekla je Dreven Budinski.

Od niza mjera, zastupnica je posebno istaknula potpore za samozapošljavanje, navodeći da je u varaždinskom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 2021. godine tu potporu koristilo 260 ljudi, a lani 225.

Zastupnik Jenkač istaknuo je kako smatra da je komparacija jedna od najboljih metoda da se uvidi koliko nešto vrijedi, a da je Hrvatskoj uzor Njemačka.

“U Njemačkoj je njihovim građanima, njihovom gospodarstvu, cijena električne energije porasla tri puta, a cijena plina četiri puta bez ikakvih subvencija, što znači da je naša Vlada prepoznala problematiku i na ovaj način ublažila krizu”, rekao je Jenkač.

Istaknuo je kako je važna i činjenica ‘da subvencije nisu osjetili samo građani, nego i jedinice lokalne, regionalne samouprave, sve ustanove, škole, bolnice, zdravstvene ustanove i mnogi drugi’.

Komentari