Nasser Kanaani: Okončanje agencijske istrage dio je jamstava kojima težimo za održiv i trajni nuklearni sporazum

Twitter

Pregovori su obustavljeni iz nekoliko razloga, uključujući inzistiranje Teherana na tome da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zaključi istrage o tragovima uranija koji su pronađeni na tri neprijavljene lokacije prije ponovnog oživljavanja nuklearnog pakta

Iran traži okončanje istrage UN-ove nuklearne agencije o njegovim nuklearnim aktivnostima, uz ostala jamstva, kako bi se oživio nuklearni sporazum iz 2015. sa svjetskim silama, rekao je danas visoki iranski dužnosnik.

“Okončanje agencijske istrage dio je jamstava kojima težimo za održiv i trajni nuklearni sporazum”, rekao je Nasser Kanaani, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, na konferenciji za medije koja se prenosila na televiziji.

Ukidanje sankcija



Iran je prošli tjedan poslao svoj najnoviji odgovor na nacrt EU o oživljavanju nuklearnog pakta. Prema nacrtu bi Iran morao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za to da mu SAD, EU i UN ukinu ekonomske sankcije.

Iranski zahtjev, koji Washington odbacuje, ugrožava izglede za spašavanje sporazuma.

Nakon mjeseci neizravnih pregovora između Teherana i Washingtona činilo se da će se u ožujku postići dogovor o nuklearnom sporazumu.

No pregovori su obustavljeni iz nekoliko razloga, uključujući inzistiranje Teherana na tome da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zaključi istrage o tragovima uranija koji su pronađeni na tri neprijavljene lokacije prije ponovnog oživljavanja nuklearnog pakta.

Komentari