NIJE SVE ONAKO KAKO TO UPRAVA NASTOJI PRIKAZATI Podravka je na računu imala 362 milijuna kuna gotovine, sad nema ni 56

“Mirovinci su razočarani Podravkinim lanjskim poslovnim rezultatima”, doznaje Danica.hr od menadžera tvrtke bliske predstavnicima mirovinskih fondova u NO-u.

On je komentirao kako su članovi Nadzornog odbora koji predstavljaju mirovinske fondove od Podravke očekivali više, a objasnio je i zašto.

“Zalihe su nam prošle godine povećane za 100 milijuna kuna, a to je na razini dobiti prije kamata, poreza i amortizacije najmanje 40 do 50 milijuna kuna”, napominje.

Doista, Podravka je navela kako su zalihe u cijeloj grupi u odnosu na 31. prosinca 2018. godine više za 100 milijuna kuna, odnosno 11,8 posto. Zalihe su zadnjeg dana lanjskog prosinca iznosile čak 948 milijuna kuna.



“Do toga ponajviše dolazi zbog strateškog rasta zaliha ribljeg asortimana usljed povećanja potražnje i proizvodnje te rasta zaliha sirovina i materijala, što je u skladu s planiranom dinamikom proizvodnje”, tumače u Podravki.

No, visoki menadžerski izvor za Danicu.hr tvrdi i kako je Belupo u prosincu ‘naštancao’ toliko zaliha da su “radnici u siječnju u tvornici mogli komotno kartati jer nisu imali posla”.

Sve za rezultat, kaže nam on te navodi kako je famozni EBITDA veći za 36 milijuna kuna i zbog primjene novih međunarodnih računovodstvenih standarda u izvještavanju.

“Realno, rezultat nam je lošiji od preklanjskog i mirovinci su zbog toga razočarani jer su očekivali više”, otkriva naš sugovornik.

Podravka je u petak priopćila kako je lani ostvarena prodaja od 4,4 milijarde kuna i više od 222 milijuna kuna neto dobiti uz rast po svim segmentima.

Di su pare?

Posebna je pak priča stanje novca, odnosno casha na računu i u blagajni kompanije. Zadnjeg dana lanjskog prosinca, tako, grupa Podravka je na računu imala svega 55,6 milijuna kuna, što nije dovoljno ni za isplatu bruto plaća svim zaposlenima, za što treba više od 80 milijuna kuna mjesečno.

Zadnjeg dana 2018. godine Podravka je na računu imala 211 milijuna kuna gotovine, a potkraj prosinca 2017. godine čak 362 milijuna kuna! Prije par mjeseci taj je iznos, dakle, spao na 55,6 milijuna kuna.

Da stvar bude poraznija, tvrtka Podravka d. d. (bez Belupa i drugih poduzeća) 31. prosinca lani na računu i u blagajni imala je tek 2,2 milijuna kuna. To baš i ne ide u prilog tezi da koprivnička kompanija ‘pliva u novcu’, kako to uprava nastoji prikazati, piše Danica.hr.

Komentari