Nova godina donosi novu valutu

Ilustracija: Photo by Ibrahim Boran on Unsplash

Tjedan dana dijeli nas od uvođenja eura, a najviše problema građanima mogla bi predstavljati novogodišnja noć. U prijelazu sa stare na novu godinu očekuju se zastoji u radu bankomata, kartičnog, internetskog i mobilnog bankarstva. Stoga se građanima preporučuje da pri ruci imaju dovoljno gotovine.

Bit će to neobičan doček nove godine. Kad kucne ponoć naša nova valuta postat će euro. No u prijelazu iz stare u novu godinu mogući su kratki prekidi u radu bankomata i kartica.

Iako će se to odvijati u noćnim satima, savjetuje se da u tom vremenu pri ruci imate i nešto gotovine.

– Radi se o značajnoj informatičkoj prilagodbi sustava. Kartice bi trebale nesmetano funkcionirati osim u jednom kratkom periodu u samoj novogodišnjoj noći, neposredno prije i nakon ponoći, dakle tu se očekuje kratki prekid, kaže glasnogovornik HUB-a Ivan Hrvoje Maljković.



– Kod nas će POS mreža biti u funkciji, osim 10 minuta oko ponoći. Bankomatska će mreža isto biti u funkciji jer smo pripremili cijelu mrežu na način da može raditi do 31.12 s kunama i onda od 1.1. sa eurima, ističe predsjednik Uprave OTP banke Balázs Békeffy.

Zavisno od banke do banke, tijekom novogodišnjeg vikenda neće biti u funkciji ni internet i mobilno bankarstvo.

– Od večernjih sati 31.12. do negdje popodnevnih sati 2.1. također ta usluga neće biti dostupna. Što se tiče samog rada poslovnica one će najnormalnije raditi do kraja ove godine, tekuće, po redovnom radnom vremenu, a očekujemo njihovo otvaranje u ranim poslijepodnevnim satima 1.1., rekao je glasnogovornik Erste banke Dario Gabrić.

Postupno se smanjuje i broj bankomata koji su u funkciji. Do kraja godine 1300 njih isplaćivat će kune, a od 1. siječnja 2700 bankomata bit će spremno za isplatu eura.

– Do 1.4. iduće godine najčešće ćemo moći naći apoene od 10 i 20 eura, odnosno novčanice od 10 i 20 eura, dok u nekim slučajevima, ako bankomati imaju tehničke mogućnosti za to, za zahtjeve iznad 100 eura isplaćivat će se novčanice od 50 eura, kaže glasnogovornik HUB-a Maljković.

Osim gotovinom “naoružajte” se i strpljenjem. Dvojni opticaj trajati će još dva tjedna nakon 1. siječnja. U tom periodu još možete plaćati kunama i eurima, no vraćeni novac moraju biti euri.

Komentari