Azijske burze porasle, dolar oslabio

Shenzhenska burza, Kina

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, jer su ulagači odahnuli nakon potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,15 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,5 posto. U Šangaju su, pak, pale 0,3 posto.

Prva faza sporazuma između Kine i SAD-a

Na azijskim burzama vlada dobro raspoloženje nakon što su jučer predsjednik SAD-a Donald Trump i zamjenik kineskog premijera Liu He u Washingtonu potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma.



Time je završen trgovinski rat između SAD-a i Kine koji je negativno utjecao na globalno gospodarstvo više od 18 mjeseci.

Prema potpisanom sporazumu, Kina bi u iduće dvije godine trebala kupiti oko 200 milijardi dolara vrijedne američke proizvode i usluge, povrh dosadašnjih 186 milijardi dolara.

No, carine koje su dosad uvele dvije strane do daljnjega ostaju.

Predsjednik Trump je kazao da će carine biti ukinute kada se postigne dogovor i o drugoj fazi trgovinskog sporazuma, o čemu bi pregovori uskoro trebali početi.

No, pojedini analitičari kažu da će ta faza biti puno teža jer u prvoj fazi nisu riješena strukturna pitanja koja su i dovela do sukoba. Po tim pitanjima postoji fundamentalna razlika u stavovima između Washingtona i Pekinga, pa je teško za očekivati dogovor.

„Siguran sam da će investitori secirati ovaj sporazum i da će biti kritike da to nije dovoljno ili da nije riješeno ovo ili ono pitanje… No, da sporazum nije potpisan, tržište bi reagiralo negativno”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

U svakom slučaju, kaže, potpisivanje sporazuma donijelo je veliko olakšanje za tržište i potaknulo nadu da će to pozitivno utjecati na oba gospodarstva i zarade kompanija.

Analitičari sada procjenjuju kako bi Kina mogla kupiti toliko roba i usluga iz SAD-a, a da ne ugrozi trgovinske veze s drugim dobavljačima i našteti domaćim proizvođačima.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar oslabio prema košarici valuta.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,19 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,38 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 109,90 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1150 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1130 dolara.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile jučerašnje gubitke izazvane podacima koji su pokazali da su zalihe rafiniranih proizvoda u SAD-u prošloga tjedna snažno porasle.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,48 posto, na 58,10 dolara, dok je jučer u jednom trenutku skliznula na samo 57,36 dolara.

Komentari