Burzovni indeksi na Wall Streetu opet u većem minusu

Pixabay

Glavni indeksi na američkom Wall Streetu u srijedu su redom ponovno potonuli, budući da su optimizam zbog poticajnih mjera nadjačale sve jasnije naznake šteta koje američke tvrtke trpe zbog koronavirusa.

U 10.09 sati po lokalnom vremenu Dow Jones Industrial Average bio je u minusu 4,33 posto, spustivši se na 20.317 bodova, S&P 500 bio je na gubitku 3,82 posto i iznosio je 2.432 boda, a Nasdaq Composite pao je 2,43 posto, na 7.119 bodova.

Veliki novi udarac pretrpjele su dionice Boeinga, potonuvši 16,1 posto, nakon što je od države zatražio pomoć od 60 milijardi dolara za spašavanje proizvođača zrakpolova pogođenih naglim padom globalnih putovanja za koji se očekuje da će potrajati.

Indeks S&P 1500 zračnih prijevoznika potonuo je 13 posto a najveći su gubitnici u sastavu S&P 500 bile dionice operatera lanaca hotela Hilton Worldwide Holdings, Marriott International i online agencije Expedia.



Referentni indeks skliznuo je 3,82 posto, približavajući se plafonu od 7 posto koji je okidač za 15-minutni automatski prekid trgovanja, aktiviran u više navrata u proteklim danima.

“Zavladala je panika. Strah od moguće deflacije vjerojatno je jedan od razloga za ovakvo ponašanje tržišta”, smatra Peter Cardillo, glavni tržišni ekonomist u Spartan Capital Securitiesu u New Yorku.

Glavni indeksi na Wall Streetu u utorak su se stabilizirali nakon drastičnih prodaja dan ranije budući da Bijela kuća predlaže hitan paket pomoći gospodarstvu težak i do 1.000 milijardi dolara dok je središnja banka ponovo odlučila posegnuti za programom kupnje kratkoročnih korporativnih dužničkih papira.

Apeli za pauzom u trgovanju

Investitori pak strahuju da čak ni drastični poticaji neće spriječiti duboku recesiju, jer se virus brzo širi diljem svijeta i procjenjuje se da bi se pandemija mogla protegnuti i na ljeto.

Bojazan zbog moguće masovne nesposobnosti otplate dugova ili otpisa pojačala je pritiske na američke banke, izazvaši pad S&P 500 podindeksa bankovnog sektora za 5,6 posto.

“Budu li mnoge kompanije radi osiguravanja nastavka poslovanja pojačano uzimale kredite, razumna je pretpostavka da će i banke s vremenom imati kreditnih problema”, smatra Keith Bliss​, partner u iQ Capitalu (USA) LLC.

Appleove dionice pale su 2,9 posto, temeljem procjena analitičara da će tvrtka trpjeti značajne štete zbog privremenog zatvaranja nekih trgovina. Čak je i proizvođač pahuljica Cheerios General Mills, unatoč podizanju procjene dobiti zbog očekivanih masovnih kupnji, zabilježio pad cijene dionica za 4,3 posto.

Boeing, koji je prije samo godinu dana smatran dionicom u stalnom usponu i simbolom američke tehnološke i industrijske moći, sada je na gubitku više od 60 posto, dok je cijelo tržište palo otprilike za trećinu, izgubivši oko 7.000 milijardi dolara vrijednosti.

Pad tržišta u područje medvjeda, među najvećima u povijesti, potaknuo je apele u nekim krugovima da se uvede pauza u trgovanju. Ministar financija Steven Mnuchin ponovio je sinoć da vlada želi da tržišta ostanu otvorena, naznačivši ipak da njihovo radno vrijeme u određenom trenutku moglo biti skraćeno.

Ta je mogućnost smjesta izazvala negodovanje nekolicine vodećih investitora i menadžera burzi koji su poručili da će to narušiti vjerodostojnost tržišta, navodi Reuters.

Komentari