EU želi što tješnje odnose s Britanijom, ali rok za pregovore o budućim odnosima je iznimno kratak

CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP

Čelnici država članica EU-a u petak su se na summitu u Bruxellesu složili da nakon “ratifikacije i provedbe” sporazuma o Brexitu treba smjesta prionuti pregovorima o trgovini s Velikom Britanijom, doznaje se iz diplomatskih izvora.

“Europsko vijeće ponovno potvrđuje svoju želju da uspostavi što tješnje odnose s Ujedinjenom Kraljevinom. Budući odnosi morat će biti utemeljeni na ravnoteži prava i obveza i pod uvjetima jednakim za sve”, kaže se u zaključcima sastanka na vrhu EU-a o Brexitu.

Francuski dužnosnik je rekao kako će EU naglasiti da će odredbe o ravnopravnosti koje će zajamčiti poštenu konkurenciju biti ključne za Uniju u trgovinskim pregovorima s Britanijom.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je ocijenila da je “jako malo vremena” preostalo do kraja 2020. za sklapanje sporazuma o novom odnosu EU-a s Velikom Britanijom.



“Želimo nultu stopu carina, nulte kvote i nulti damping i to je za nas vrlo važno”, kazala je von der Leyen.

Više puta je istaknula da je vremena vrlo malo, “samo 11 mjeseci za pregovore o tako širokom području”.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je u petak da će raditi “dan i noć” kako bi opravdao povjerenje birača nakon “povijesne” pobjede konzervativaca na izborima.

Johnson je obećao da će svoj plan za Brexit staviti u parlamentarnu proceduru prije božićne stanke, iako nije vjerojatno da će biti ratificiran prije siječnja.

Nakon što Velika Britanija napusti EU-u i postane treće zemlje, neće se puno promijeniti budući da do kraja godine traje prijelazno razdoblje kako bi se svima omogućila prilagodba na nove okolnosti.

Komentari